Get Adobe Flash player

Beide Mare Volley teams boeken maximale winst

Afgelopen vrijdag 4 oktober was de aftrap van het volleybalseizoen 2023 – 2024 in eigen sporthal de Mare te Noord Deurningen. Een bij voorbaat opvallend seizoen, met name in het aantal teams en in de tenaamstelling. In het al weer dertiende seizoen sinds de oprichting van de Noord Deurningse volleybalvereniging heeft vlaggenschip Tuincentrum Oosterik / Heren 1 een ander cijfer gekregen: de hoofdmacht heeft nu de titel Heren 2 aangemeten gekregen. Reden daarvoor is de opstart van een geheel nieuw team, dat onder de noemer Tuincentrum Oosterik / Heren 1 een klasse hoger speelt dan de reserves.

In juni 2011 ontstond een initiatief van vier heren om in Kulturhus de Mare te starten met een groep volleyballende heren. Dat is al weer een aardig poosje terug. In 2011 schoten Amerikaanse special forces Osama Bin Laden terug en in 2011 startte de Arabische lente. In 2011 stortte het dak in van het FC Twente stadion. Ajax slaagde er toen nog gewoon in om kampioen worden en veroverde de drie kruisjes. Erg lang geleden dus.

Achter de zin “ontstond een initiatief van vier heren om in Kulturhus de Mare te starten met een groep volleyballende heren” schuilt ook iets meer. Bij de vier ontstond flinke irritatie over zaken die een grote vereniging nu eenmaal met zich meebrengt. Na flink wikken en wegen besloot het viertal het lidmaatschap, dat in totaal meer dan 100 jaar bedroeg, bij DeVoKo op te zeggen. Het leverde zelfs een beschouwend schrijven op in de Tubantia waarin gerept werd over “muitende leden”. Een onverwacht neveneffect was dat de twee Denekampse teams waarin de heren speelden, het “muitende” viertal achterna ging. Dat betekende dat een vereniging moest worden opgericht. De iets meer dan twintig leden werden Mare Volley op 19 juli 2011. Later kreeg de minivereniging kwalitatieve input van Denekampse divisiespelers zoals Arjan Bekhuis, Bjorn Rikkink en Rik Snoeijink. Voor de eerste twee genoemden was het Mare Volley project slechts voor de duur van één seizoen, om daarna weer divisievolleybal bij Set Up ’65 te gaan spelen. Later op de rit ging het ook andersom: drie spelers van het moeizame samenwerkingsproject SetDeko, dat vrij logischerwijze ter ziele ging, vervolgden hun volleyballoopbaan bij Mare Volley.

Het sportieve hoogtepunt lag aan het einde van het seizoen 2017 – 2018 toen de dubbel kon worden gevierd: zowel Heren 1 als Heren 2 werden kampioen in hun klasse. In het vooruitzicht dat de heren niet meer zonder rollators, blauwe pillen en andere hulpmiddelen hun wedstrijden rechtstandig konden afwerken, besloten de Heren 2 routiniers op het hoogtepunt te stoppen.

Het tienjarig jubileum kon nauwelijks gevierd worden vanwege dat klotevirus, wat ook al weer heel lang geleden lijkt. Inmiddels is de hoofdmacht geen jonge blom meer: het team is begonnen aan al weer het dertiende seizoen.  Tien seizoenen in de subtop van de tweede klasse, door de bank genomen gaat het dan om de tweede tot en met de vierde plek, en uitzonderingen middels het eerder aangehaalde kampioenschap en de daaropvolgende degradatie uit de eerste klasse. Het dertiende seizoen kent echter een belangrijk detail: de heren gaan nu door het leven als Heren 2.

Huh, hoe dan?

Nou ja, het verhaal begint eigenlijk waar het is begonnen: de irritaties die een grote vereniging nu eenmaal met zich meebrengt deed Set Up ’65 Heren 1 besluiten naar Noord Deurningen te verkassen. En dat betekent geen stel koekebakkers. Dit team werd afgelopen seizoen kampioen in de hoogste klasse van de Regio Oost, de Regiodivisie, als ook finalist in de oostelijke bekercompetitie. Het betekent dat Arjan Bekhuis en Bjorn Rikkink zijn teruggekeerd in een bekend nest. De trainer / coach van Set Up ’65 Heren 1 Marc Lohuis was vanaf Mare Volley oprichting spelverdeler in Oosterik / Heren 1, moest stoppen vanwege een onwillige enkel, begaf zich op het trainerspad en trekt nu toch weer de volleybalschoenen aan. Ook de voormalige Mare Volley libero Robbin Groeneveld pakt het volleybal weer op. Een vleugje Beuningse roots worden ingebracht door Bram Kuipers, ook afkomstig uit het voormalige SetDeho vehikel. En wellicht kunnen ze geen gezamenlijk honderdjarig lidmaatschap overleggen zoals de founders van het Mare Volley movement dat konden, maar een opvallende overstap van de volgende Siepels is het zeker. Doorgewinterde en gelauwerde Set Up ’65 leden Pim Bank, Luuk Oortmann, Mike de Winder en Bram Wolters zijn nu te bewonderen in de Mare Volley kleuren.

Met komst van Tuincentrum Oosterik / Heren 1 is er toch sprake, al zal de Tubantia nu geen artikel over muiterij schrijven, van een revolutie. Een op vele fronten opvallend stukje geschiedschrijving. In weerwil tot de trend op de Nederlandse volleybalvelden, het jongens- en herenvolleybal zit al jarenlang zowel kwalitatief als kwalitatief in een ernstige neerwaartse spiraal, is de Noord Deurningse volleybalvereniging een team rijker.

Tuincentrum Oosterik / Heren 2 begon het seizoen een week eerder met een uitwedstrijd bij Saasveldia. Een matige voorbereiding met te weinig trainingsuren brak de Noord Deurningse gasten op. Gezien de krachtsverhoudingen tussen beide ploegen mocht een gelijkwaardige strijd verwacht worden, maar door het gebrek aan ritme bij de gasten behield de thuisploeg alle punten in de eigen hal te Saasveld. Nadat Oosterik / Heren 2 een 15-20 voorsprong in de tweede set snel verspeelde, kwamen de gasten er niet meer aan te pas. Met 25 tegen 16, 23, 17 en 19 bleef de seizoensopening puntloos.

De tweede wedstrijd in eigen de Mare leverde een tegenovergesteld beeld op: de routiniers van het Hengelose Webton Heren 4 waren niet bij machte het Oosterik / Heren 2 daadwerkelijk lastig te maken. Hoewel de Mare ploeg door blessures en afwezigen geen wisselmogelijkheden had en het bij tijd en wijle nog stroef acteerde, werd de Hengelose tegenstander met duidelijke cijfers weg gezet: 25 tegen 19, 16, 12 en 17.

Daarna betrad de nieuwe hoofdmacht Tuincentrum Oosterik / Heren 1 de Mare arena. Bij Mare Volley is dit team qua niveau een paar treetjes lager ingestapt hetgeen de verwachting creëerde dat de openingswedstrijd tegen SVH te doen zou moeten zijn. Maar de gasten uit Hellendoorn hadden ook wat oud divisiespelers in de gelederen en gaven in de openingsset maximale tegenstand. In de slotfase van de eerste set trok Tuincentrum Oosterik / Heren 1 het initiatief naar zich toe en won met 25-21. Daarmee was de tegenstand gebroken en de soepel spelende hoofdmacht wist SVH te deklasseren middels 25 tegen 12, 11 en 18.

Een dubbele vijfpunter was het resultaat van de aftrap in eigen sporthal de Mare. Een bij voorbaat al heel bijzonder seizoen wordt op vrijdag 20 oktober voortgezet in  de Mare. Tuincentrum Oosterik / Heren 2 neemt het dan op tegen de voormalige verenigingsgenoten van DeVoKo uit Denekamp, gevolgd door de hoofdmacht die Rivo Rijssen tegenover zich krijgt. In de tussentijd moeten de heren nog op pad. Komende zaterdag speelt de hoofdmacht te Glanerbrug tegen Twente Sparta, gevolgd door een uitgestelde wedstrijd op woensdag 18 oktober bij Pollux 2 in Oldenzaal. Voor Heren 2 staat er in de tussentijd niets gepland. De eerstvolgend wedstrijd is die op 20 oktober tegen DeVoKo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>