Get Adobe Flash player

Lockdownsessions 2: Webton 4 – Heren 1

Na de thuiswedstrijd op vrijdag 12 november tegen middenmoter Rosstars Heren 2 luidde de   eindconclusie: “Natuurlijk kende deze wedstrijd, zoals elke, genoeg individuele hoogstandjes om van te watertanden. Maar de wedstrijd als geheel sloeg na de kanonachtige overdondering tot 21-9 wat dood en sleepte zich enigszins voort tot het laatste fluitsignaal.”  De daaropvolgende ontmoeting in de Hengelose Veldwijk tegen Webton 4 was eigenlijk van hetzelfde laken een pak. De kanonachtige overdondering leidde in dit geval tot een 9-25 setwinst. Daarna viel de servedruk grotendeels weg en werd het een stuk lastiger: 20-25. Het bracht de Hengelose ploeg weer in een mood, waardoor Webton op eigenkracht een 22-24 wist om te buigen naar 26-24 winst. In de vierde omloop lieten de gasten zich niet weer verrassen en wonnen overtuigend met 17-25.

Teamfoto 1

 

 

 

 

 

Volleyballende jongens is bepaald geen modegril. De sport heeft het moeten afleggen tegen voetbal en individuele sporten zoals tennis of hardlopen. Ondanks driftige pogingen  van de volleybalbond middels smashbal en andere vormen, daalt het aantal volleyballende jongens en heren gestaag. Niet alleen wordt het aantal teams minder, de kwaliteit daalt daarmee ook. Toen ‘onze”  Mare Volley heren nog jochies waren, was er de keuze om ze in een Twentse Jongens Hoofdklasse, 1e of  2e klasse in te schrijven; keuze dus uit drie Twentse niveau’s. Tegenwoordig bestaat er niet één Twentse klasse meer, en wordt het handjevol Twentse teams ingedeeld met teams uit Salland en Gelderland. Verenigingen uit kleine plaatsen als Vasse, Bentelo, Geesteren, Langeveen of  noem ze maar op hadden enkele jaren geleden nog de luxe van twee of meer herenteams; tegenwoordig nog maar 1 of helemaal niet meer. En verenigingen met maar 1 herenteam zoals Esch Stars, Polstars, Flevoll  of  noem ze maar op spelen al jarenlang met een vrij vaste formatie. Er hoeft maar iets te gebeuren of ook daar is herenvolleybal geschiedenis.  Mare Volley heeft eenzelfde lot moeten ondergaan. Na de dubbelslag van  Mare Volley, Heren 1 en Heren 2 in hetzelfde seizoen kampioen, besloten de oudgedienden op het hoogtepunt te stoppen. Een seizoen later hing ook het voortbestaan van de hoofdmacht aan een zijden draadje. De vier Denekampse leden uit het voormalige samenwerkingsproject SetDeko brachten de redding. En, is mijn persoonlijke idee, brachten ze ook zichzelf redding. Na het zieltogende SetDeko vehikel lijken de jong’s te Noord Deurningen behoorlijk opgebloeid.

Ook de grote verenigingen blijven aan de heren – en jongenskant niet gespaard. Voorafgaande de tienjarige Mare Volley historie vormden de huidige Mare Volley leden het toenmalige DeVoKo Heren 5 en 7; een aantal wat ze in ’t Doarp nimmer meer zullen bereiken. In Hengelo is de situatie niet veel anders. Vier herenteam staan en op de Webton loonlijst; een halvering van het teams van een paar jaar terug. Ook het Hengelose team dat eigenlijk door de hele Mare Volley historie zit verweven, het team met de fulminerende oudjes, is met pensioen. Het wekte soms verwondering op, wanneer ze niet zachtzinnig op elkaar stonden te bekken, en het wekte soms ook ergernis op, wanneer de leidsman of tegenstander verbaal onder vuur werd genomen. En toch: als het er niet meer is, wordt het gemist.

Het huidige Webton 4 zal in de toekomst niet gemist worden, moet eerlijkheidshalve gezegd worden. Het Hengeloos collectief is geen aansprekende collectie volleyballers bij elkaar, en ook geen stel fulminerende opa’s. Opnieuw begon Mare Volley / Heren 1 wel in de overdrive, maar verdween het tempo te snel uit de wedstrijd.

De Noord Deurningse gasten zou een stroeve start niet aangerekend worden. Michiel Westerhof bleef met Corona klachten thuis en de licht geblesseerde spelverdeler Roel Westermeijer hield zijn burgerkloffie aan. Maar van een stroeve start was geen sprake. Elke Mare Volley opslagbeurt leverde vier of vijf punten op, waardoor het razendsnel ging. Na vier opslagbeurten van vervangende spelverdeler Nick van Deth, Martijn Lammers, Ties Heesink en Luc van Deth was de teller al opgelopen naar 5-18. De oorwassing kreeg gestalte middels 9-25.

In de tweede doorgang viel het wapen van de servedruk grotendeels weg. Het nieuwe schema werd maximaal één goede opslag per persoon, gevolgd door een foutserve. Alleen de weer uitstekend spelende Jort Johannink wist zich aan deze malaise te onttrekken door van 3-4 naar 3-9 te serveren. Via het drietal van Dethjes aan de opslaglijn werd de voorsprong nog iets opgetrokken naar 6-13. Daarna kwam de klad erin en kon de Hengelose thuisploeg bij  trekken tot 12-14 en zelfs 16-17. Martijn Lammers forceerde de beslissing door drie van de vier aan hem toebedeelde hoog voor de pot set ups hard binnen te jensen: 25-20.

In het derde bedrijf kwam trainer / coach Ruud Veldscholten met een konijn uit de hoge hoed. Het zal vast in de trainingen tot in de puntjes geregisseerd zijn, maar in wedstrijdverband was het nog niet eerder toegepast. Peter van Deth, de snelste van de drie middens die zich eigen heeft gemaakt de midaanval zo’n beetje uit de handen van de spelverdeler te slaan, die de hoog voor de pot set ups aan de buitenkant erin mocht slaan. Dat bleek een onverwacht gouden greep, waarbij het alleen doodzonde was dat zijn teammakkers het niet op waarde wisten te schatten. Niet alleen kakten de gasten in de concentratiedip nog iets verder weg, de thuisploeg had door dat er best wat te halen viel en leefde mede door wat wissels helemaal op. Een van die wissels was een routinier die twee sets aan de kant was gebleven en een bedachtzaam maar geen spectaculair optreden neerzette in set drie. Maar de laatste twee aanvallen waren van zijn hand, waarbij hij uitgekiend via  het Mare Volley blok weg sloeg. Zijn Hengelose moment of fame; ere wie ere toekomt. Daar ging een fase aan vooraf waarin Peter van Deth allereerst serverend zijn stempel wist te drukken door een 5-4 achterstand om te toveren in 6-10. Een haperende Noord Deurningse motor noopte trainer / coach Ruud Veldscholten tot een praatje met zijn manschappen in dertig seconden. De Hengelose foutserve liet een puntje voor de coach noteren. Omstebeurten kwamen de ploegen daarna op een puntje voorsprong. Webton had de minimale voorsprong bij 15-14, 16-15 en 22-21 in bezit. Daarna leken de gasten het over te nemen. Een Webton overpass werd door Ties Heesink tegen de grond gewerkt (22-22), een sterke opslag van Jort Johannink betekende 22-23 en een sluitend blok van  Peter van Deth en Ties Heesink leverde op 22-24 de matchpoints op. Die door de Hengelose routinier vakkundig werden weggewerkt: 26-24.

De thuisploeg in de Veldwijk had een kansje geroken en gegrepen. Bij het Mare Volley  movement was voelbaar dat er een stommiteit was begaan, en het in set nummer vier met meer focus moest. En dat geschiedde. Peter van Deth sloeg hoog in de lucht hangend fraai de 1-2 binnen en  Ties Heesink sloeg door het midden net zo lekker raak voor 4-10. Daarvoor had Mart Willemsen serverend de voorsprong uitgebreid naar 2-7 en daarna volgden breurkes Peter voor 5-13 en Nick van Deth voor 6-17. De eindfase was van iets minder allooi, maar met 17-25 was de 1-3 winst een feit.

Resultaattechnisch speelt Mare Volley / Heren 1 een dijk van een seizoen. Op dezelfde avond van de 1-3 winst bij Webton 4, verloor koploper Polstars in eigen huis zeer verrassend met een dikke 0-4 van nummer drie en runner up WVC Volley. Het Noord Deurnings vlaggenschip neemt daardoor de leiding over. Die koppositie is eigenlijk niet echt interessant, hooguit dat het een feestje zou kunnen opleveren, en ook niet echt houdbaar gezien het programma tegen runner up Harambee 5 en de beide topploegen Polstars en WVC Volley. Maar er zit gewoon wat sjagrein in de ploeg omdat er onnodige verliezen worden geleden in fases waarin de concentratie wegzakt. En die concentratie zakt te snel weg. Er zijn genoeg momenten dat Mare Volley / Heren 1 laat zien wat het in de mars heeft. Maar dat is in fasen van de wedstrijd. Daardoor ontstaat het gevoel dat de wedstrijden wat tergend naar het einde kruipen en de heren bij lange na niet het maximale uit de capaciteiten hebben gehaald. Het is eigenlijk wachten tot het moment waarop dat een wedstrijd lang wel lukt. Misschien dat één der komende krakers uitkomst brengt of dat er wel of niet in zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>