Get Adobe Flash player

Volle vijfpunter brengt Oosterik / Heren 1 weer aan kop

In de meest recente wedstrijdronde, de derde van het seizoen, ging Tuincentrum Oosterik / Heren 1 te Diepenheim met nul wedstrijdpunten huiswaarts. Ondanks een gedreven en kwalitatief goede pot volleybal, moest het de meerdere erkennen in thuisploeg Time Out 2 hetgeen een 4-0 verlies opleverde. Het is de dissonantie in een nog maar net aangevangen, en wellicht alweer gestopte, competitie. Want met drie overwinningen waarbij slechts één setje werd prijs gegeven, is er terecht sprake van een soort jubelstemming. De tegenstander van afgelopen vrijdag 9 oktober Twente ’05 Heren 4 was vanwege blessures niet geheel compleet en had daarom wat talenten uit de Enschedese jeugdopleiding meegenomen. Dat kwam het niveau zeker ten goede, waardoor in het lege Kulturhus de Mare een mooie pot volleybal op de mat werd gelegd. Het Noord Deurningse vlaggenschip had wel voortdurend de overhand en stond het grootste gedeelte van de wedstrijd op voorsprong. Aan de vijfpunter middels 25 tegen 18, 19, 22 en 19 was niets op aan te merken.

Teamfoto 1

 

 

 

 

 

 

Slechts één seizoen geleden namen drie spelers van Tuincentrum Oosterik / Heren 1 afscheid. Het Noord Deurningse vlaggenschip kreeg er vier Denekampse jongelingen voor terug van het ter ziele gegane samenwerkingsverband SetDeko. Dat betekende een proces van inpassen en bijschaven. Dat duurde een half seizoen en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat gehoopt was dit punt al aan het begin van de competitie bereikt te hebben. Het werd standtechnisch precair toe de Mare Volley ploeg in december 2019 met een duidelijke 4-0 ten onder ging bij de toenmalige nummer laatst Esch Stars, waardoor de Oosterik formatie nog maar een fractie verwijderd was van de eennalaatste en laatste plek. Maar in het kalenderjaar 2020, pré Corona, begon het te draaien. Dat kwam tot uiting in de ranking: in het afgebroken seizoen wist Oosterik / Heren 1 zich op te werken naar een zevende plek.

De gedwongen pauze in de Corona tijd van een half jaar deed vermoeden dat het proces van inpassen en bijschaven van voor af aan zou gaan beginnen. Maar het bleek verrassend anders te lopen. De eerste oefenpot tegen opnieuw Esch Stars had nog niet gek veel om het lijf, maar dankzij de trainingen en de andere twee oefenpotjes tegen de DeVoKo routiniers en het een klasse hoger spelende Set Up ’65 Heren 2 was er een optimisme ontstaan met het gevoel dat de Oosterik formatie in de ranglijst niet weer in zwaar weer hoefde te geraken. De eerste thuiswedstrijd werd dat gevoel meer dan beantwoord met een stuntoverwinning op het sterke Polstars. Dat werd gevolgd door een volle vijfpunter in de eerste wedstrijd buitenshuis, notabene op het voormalige problemenkind van de vroege zaterdagmiddag. De derde wedstrijd werd de kink in de kabel. Het Noord Deurningse vlaggenschip speelde gedreven en alleraardigst, maar moest in alle vier sets de meerdere erkennen in het gewoonweg sterkere Time Out 2.

Afgelopen vrijdag 9 oktober overkwam tegenstander Twente ’05 Heren 4 hetzelfde als een week eerder de Mare Volley ploeg was overkomen: mooie wedstrijd, lekker gespeeld, maar met nul punten en (al is het maar een gedachte) toch tevreden terug naar Enske. De Oosterik formatie had het best af en toe lastig met de Enschedese servedruk, maar straalde naast gedrevenheid ook plezier uit en vertoefde lange tijd aan de voor hun goede kant van de score.

De eerste halve set was het domein van de serveerders. De aftrap werd gegeven door spellie Roel Westemeijer zette 3-0 op het bord, de Enschedese tegenstoot betekende 3-2. Met een fraaie ace van Martijn Lammers, die echt precies in het uiterste hoekje van het speelveld viel, werd het 6-2. Ook dat wisten de gasten dicht te branden tot 6-5, waarna Mart Willemsen serverend het stokje overnam. Het laatste punt in de serie welke tot 9-5 leidde, was er één uit het boekje. Op een perfecte passing leek spelverdeler Roel Westemeijer het midden te gaan bedienen, het Enschedese blok zette daar op in, maar de set up ging afgevlakt naar de buitenkant waar de vrijwel vrij gelaten Michiel Westerhof lekker kon binnen timmeren. Aanvoerder Luc van Deth vervolmaakte het sterke serveerwerk door onder meer middels twee directe punten uit ketspassings de 13-6 neer te zetten. Daarmee was het eigenlijk wel gespeeld, zeker toen Michiel Westerhof serverend door trok tot 16-7. In het vervolg tot aan de wisseling van speelhelft maakte de thuisploeg nog negen punten en de tegenstander elf, hetgeen op een kabbelend eind zou kunnen duiden. Niet helemaal, want de thuisploeg liet nog wel wat memorabele punten aantekenen. De 18-9 was een hele fraaie driemeteraanval van Luc van Deth en de 20-11 was een knoeperd op achterover van Martijn Lammers. Twente ’05  liet zich niet onbetuigd en wist in een opslagserie Michiel Westerhof te kraken. Een ace, een ketser en een mindere passing brachten de 21-17 op het bord. Na de pauze van 30 seconden had Michiel Westerhof zich herpakt, werd na een wel bruikbare passing zelf aangespeeld en maakte het aanvallend keurig af. Met nog twee punten van Luc van Deth werd de 25-18 winst bereikt.

De openingsset maakte duidelijk dat de Enschedese gasten moesten wennen aan de voor hun beperkte afmetingen van de zaal. Van de jonge talenten zag er één tot drie keer toe zijn passing tegen het plafond belanden. In de tweede omloop zou het na de gewenningsperiode van de gasten best wel eens een andere wedstrijd kunnen worden. De 1-3 opening leek daar op te duiden, en tot 7-7 bleven de ploegen in balans. Een serie weer superstrakke serie sprongopslagen van Roel Westemeijer sorteerde voor naar de tweede setwinst. De ploeg uit Enske kwam co9llectief in de problemen en Roel Westemeijer wist eigenhandig de 7-7 uit te bouwen naar 13-7. Een periode van aanvallend droog liggen, de aanvallen werden voornamelijk bovenhands over het net gespeeld, bracht het verschil terug tot 14-11. Nick van Deth zorgde serverend voor meer marge: 18-11. Via een ace van Ties Heesink, 24-17, en een aanval door het midden van Nick van Deth werd de set ruim gewonnen met 25-18.

In het derde bedrijf bleef het langer spannend, omdat de thuisploeg wat meer individuele foutjes produceerden en de gasten uit alle macht wedstrijdverlies probeerden te voorkomen. Roel Westemeijer serveerde 2-0 binnen, bij 3-3 was het gelijk en tot 7-7 bleven de kemphanen gelijk op gaan. Twee ketsers in de passing van Michiel Westerhof en notabene de specialist in het groen Robbin Groeneveld, tussendoor onderbroken door een driemeteraanval van Jort Johannink die onder het net door ging, zorgden voor de eerste serieuze problemen bij 7-10. De serveerkoning Roel Westemeijer hielp zijn ploeg over het moeilijke moment heen door van 7-10 achterstand naar 13-10 voorsprong te serveren. De fraaie serie werd stijlvol besloten met een ace. Het bleek, anders dan de set ervoor, niet de doorbraak. Bij 13-12 was Twente al weer achterop en bij 14-15 eroverheen. De Enschedese jongeling die in de openingsset was opgevallen door drie passings tegen het plafond te werken en zijn aanvallen hoog tegen de muur te meppen, had het nu op de heupen. Een even knappe als snoeiharde driemeteraanval hield de gasten bij 18-17 in de race. Martijn Lammers sloeg aan de buitenkant mokerhard binnen, 21-20, en Mart Willemsen sloeg een Enschedese overpass gelijk naar de vloer voor 22-20, maar twee punten van de Twente ’05 jongeling aan de buitenkant zorgden wederom voor balans bij 22-22. De tweede pauze van dertig seconden van trainer / coach Ruud Veldscholten was wellicht het wondermiddel. Martijn Lammers sloeg het 23e punt binnen, het 24e was een aanvallende fout van de Enschedese diagonaal en Roel Westemeijer maakte met een scherpe opslag de wedstrijdwinst definitief: 25-22.

In de bonusset veranderde het beeld enigszins, namelijk dat de thuisploeg het grootste gedeelte van de set tegen achterstand aankeek. De 0-2 achterstand werd weggewerkt door opslaggeweld van Luc van Deth naar 4-2. De voorsprong was maar voor even, want de gasten maakten er 4-5 van. Een knallende sprongserve van de Enschedese jongeling aan de buitenkant, die er steeds beter doorkwam, maakte 8-10. Twee ketsers in de passing van degene van wie dat niet verwacht wordt, de specialist in het afwijkende tenue, bracht de Mare Volley ploeg op 9-12 achterstand. Een scherpe opslag van Ties Heesink leek voor aansluiting te zorgen bij 11-12, maar de situatie herhaalde zich nog eens. Opnieuw twee ketsers in de passing van de man in het groen maakten het gaatje serieus bij 11-15. Jongeling Jort Johannink zorgde met twee fraaie scores dat het verschil werd gereduceerd tot een enkel puntje, Luc van Deth serveerde naar 16-16 balans en Michiel Westerhof sloeg de voorsprong binnen voor 18-17. Vanaf dat punt wisten de gasten van Twente ’05 zelf geen score meer te maken. De Enschedeërs eindigden weliswaar op 19, maar dat kwam door een netserve van Nick van Deth en een tegen de muur aangeslagen aanval van Jort Johannink. Eigenlijk hadden de gasten nog een puntje extra moeten krijgen. Libero Robbin Groeneveld gaf een set up waarbij hij in het driemetervak stond, wat reglementair nu eenmaal niet mag, maar het was de verder prima fluitende leidsman was ontgaan. Michiel Westerhof zette een fraai slotakkoord neer middels een ace (23-19) en een direct punt door een ketspassing (24-19). Het laatste woord was voor teamcaptain Luc van Deth die even slim als fraai de bal kort achter het Enschedese blok wist te leggen: 25-19.

Er zijn tegenstanders die zich douchen en omkleden en direct terug rijden naar hun woonplaats, wellicht om daar nog wat na te pilsen. Er zijn er ook genoeg die blijven hangen in de Mare, en tussen het bier en de bitterballen door de mening ventileren over de wedstrijd. Maar ja, Corona: het café van Kulturhus de Mare was al gesloten. Toch besloot de Twente ’05 teamcaptain voor de gesloten deuren in zeg maar een voorcafé sessie zijn licht over het gebeuren te laten schijnen. De Enschedese ploeg had twee teamleden moeten ontberen wegens blessures, en daarvoor twee jochies uit de jeugd meegenomen. De onmiskenbaar talentvolle spelverdeler was slechts vijftien jaar jong. En de jochies hadden input gegeven; Twente ’05  zou zonder hen niet het niveau hebben gehaald dat afgelopen vrijdag behaald werd. Dan zullen de gasten ondanks het 4-0 verlies toch tevreden zijn geweest over de geboden weerstand. Precies datgene wat Oosterik / Heren 1 een week daarvoor overkwam bij Time Out 2: ook een 4-0 verlies kan een goede wedstrijd zijn geweest en enige vorm van voldoening bieden.

Wat ook voldoening biedt is herovering van de koppositie. Alhoewel het heel weinig zegt: naast de Mare Volley ploeg is er slechts één ploeg meer die ook vier wedstrijden in de bagage heeft. Het regent vanwege Corona uitgestelde wedstrijden en de stand is ernstig vertekend. En dat zal wel zo blijven. Het komt niet als een verrassing, maar het heeft er alle schijn van dat de competitie opnieuw geheel plat komt te liggen. Voor komende vrijdag zou de Dinkellandderby bij Rosstars 2 gespeeld moeten worden, maar het lijkt er niet op dat dit daadwerkelijk doorgang kan vinden. Het zal dan wel zo zijn dat Tuincentrum Oosterik / Heren 1 nog wat langer kan genieten van de koppositie, maar leuk is anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>