Get Adobe Flash player

Koploper Oosterik / Heren 1 puntloos onderuit

Het seizoen is slechts drie wedstrijdronden oud, en nu al een rommeltje. Na twee wedstrijdronden waren er slechts drie van de twaalf ploegen die daadwerkelijk twee keer gespeeld hadden, en op basis daarvan mocht Tuincentrum Oosterik / Heren 1 de koppositie bekleden. Qua niveauverschil is de tweede klasse waarin het Noord Deurningse vlaggenschip terecht is geraakt, misschien wel net zo’n rommeltje. In de speelronde hiervoor kon de Oosterik formatie op halve kracht het kwalitatief magere Amicitia met ruime cijfers aan de kant zetten. Te Diepenheim moest de Mare Volley ploeg alle zeilen bijzetten om zelf niet afgeslacht te worden. Thuisploeg Time Out 2 was een maatje te groot, maar de Noord Deurningse gasten konden met veel inzet en over het algemeen prima volleybal af en toe heel behoorlijk meekomen. Zoals in de openingsset, waarin tot 9-11 van voorsprong kon worden genoten. Pas na de 20-19 wisten de reserves van Time Out door te drukken: 25-21. De derde doorgang begon merkwaardig: na de 0-5 voorsprong kreeg de Oosterik formatie meteen en tik eroverheen naar 7-5. De ruime 18-10 werd grotendeels weggewerkt tot 23-21; daar bleef het bij: 25-22. De tweede en vierde omloop waren snel gelopen. De tweede ging via 4-1 en 10-4 naar 25-18 en de bonusset liep via 7-1 en 13-7 naar 25-20.

Teamfoto 1

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 7 maart werd de laatste wedstrijd gespeeld in de competitie die nog lang niet geklaard was, maar onmiddellijk ten einde kwam. Uit bericht van de organisator van de volleybal competitie NeVoBo kon worden opgemaakt dat behoudens de kampioen en degradant van het seizoen 2019-2020 de poule indeling voor dit lopende seizoen zoveel mogelijk hetzelfde zou blijven. Voor een deel klopt dat ook wel. Tegenstanders van het seizoen 2019-2020 zitten allemaal verzameld in de tweede klasse B: WVC Volley 2, Rivo Rijssen 3, Esch Stars, Flevoll, SVH 2 en Saasveldia. Als slagroom op het toetje is DeVoKo Heren 2 als degradant ook in die poule terecht gekomen, hetgeen een altijd smakelijke Doarpse derby zou opleveren.

Zou, indeed. Oosterik / Heren 1 werd ingedeeld in de tweede klasse A. Dat houdt in slechts één Dinkellandderby, namelijk tegen Rosstars 2. Wat vooral opvalt is dat het Noord Deurningse vlaggenschip liefst tien keer tegenover een Enschedese tegenstander komt te staan: twee teams van studentenvereniging Harambee, de vierde teams van Twente ’05 en Vips en tenslotte Amicitia. De line up wordt nog aangevuld met Webton 4, en voor de rest zijn het op dit moment geheel onbekende teams rond de zuidelijke grens van Twente: Cupido uit Hengevelde, Devoc 2 uit Delden, Polstars uit Bentelo en Time Out 2 uit Diepenheim.

Voor wat het waard is na twee wedstrijdronden: afgelopen vrijdag 2 oktober stonden de lijstaanvoerder en de ploeg in het virtueel geel tegenover elkaar. Oosterik / Heren 1 wist 7 van de 8 gespeelde sets te winnen en mocht zich op basis daarvan koploper te noemen. Time Out 2 mocht zich middels vijf punten uit één wedstrijd virtueel leider noemen.

Het zijn in deze Corona-crisis natuurlijk verwarrende tijden. Een heus Corona protocol werd aan de Noord Deurningse gasten toegestuurd om duidelijk te maken dat in Diepenheim een soort van vesting zou worden gesticht. De Mare Volley ploeg zou ontvangen worden door een heuse Corona coördinator die zou gaan vertellen wat de bedoeling was, omkleden in de kleedkamer kon niet; de gasten moesten behoudens sportschoenen in sportkleding binnen komen, ook weer vertrek in sportkleding want douchen was niet mogelijk en de kantine zou gesloten blijven. Dat laatste punt, en belangrijkste punt, bleek te kloppen: afpilsen in de kantine was onmogelijk. Voor de rest bleef het vaag en raar: geen Corona coördinator, alhoewel die ook niet gemist werd, kleedkamers waren gewoon toegankelijk en douchen kon gewoon. Dat laatste was welkom voor degene die hun tas op normale wijze hadden ingepakt en lullig voor degene die vanwege het Corona protocol hun handdoekje hadden thuis gelaten. Op zich is het natuurlijk prijzenswaardig dat de volleybalvereniging Time Out een protocol opstelt om te voorkomen dat het virus Diepenheim gaat ontwrichten, maar het bevreemdt dat behalve de sluiting van de kantine de rest van het protocol niet werd gevolgd.

Time Out 2 speelde in het vorige afgebroken seizoen eerste klasse, en eindigde daarin als eennalaatste. Met de vanwege Corona versoepelde promotie/degradatieregeling betekende dit handhaving, maar blijkbaar wou de formatie uit Diepenheim een klasse lager bouwen aan een wat veranderd team. De thuisploeg had een mooie mix van routine, jong talent en alles daar tussen. Volgens eigen zeggen was het team gedeeltelijk uit de derde divisie en promotieklasse afkomstig, hetgeen een goede verklaring kan zijn voor de problemen waar Oosterik / Heren 1 tegenaan liep.

Thuisploeg Time Out had een net wat hoger tempo, waar de gasten probeerden bij aan te klampen. De servedruk was hoger dan de Mare Volley ploeg gewend was, waardoor de passing het lastig kreeg. Zelfs de specialist op dat gebied, de man in het groen, kreeg het geregeld voor de kiezen. Aanvallend had de formatie uit Diepenheim legio mogelijkheden. De boomlange diagonaal was nauwelijks af te stoppen. De Mare Volley ploeg heeft middens die standaard dicht bij de spelverdeler komen, de variatie zit m in een heel snelle set up of net iets hoger. Time Out hanteerde variaties waarbij de midman verder van de spelverdeler af stond. De moeilijkheidsgraad in het geven van de set up is daarmee ook een stuk hoger, maar de geroutineerde spelverdeler had daar geen problemen mee. En verder had de thuisploeg ook vanaf de driemeter makkelijk scorende spelers.

Het klinkt als een hand vol ingrediënten voor een ongelooflijk pak slaag. En toch konden de gasten lang meekomen, ook op basis van opslagdruk en harde mokerslagen dan wel molenwiekslagen aan voornamelijk de buitenkant. En wellicht had er nog een setwinst ingezeten, als het in kader van verwijtbaar gedrag twee zaken beter op orde had gehad. De wedstrijd telde korte perioden dat de aanval een paar keer achter elkaar in de hoge Time Out blokkering werd geslagen. En er konden teveel tactische ballen kort op of binnen het driemetervlak vallen; daar hadden de gasten meer van de grond moeten rapen.

Met 2-0 was de eerste voorsprong voor de thuisploeg, daarna waren het de gasten die een tweepunter voorsprong namen middels Ties Heesink. Met een fraaie korte tactische bal liet hij 3-5 aantekenen, om daarna met scherp serveren voor 9-11. Time Out nam over bij 14-12 en wist dit uit te bouwen tot 17-13. De vervangende coach vroeg daarop de pauze van 30 seconden aan; lastig om het woord time out te gebruiken als ook de tegenstander Time Out heet. Qua spelersmateriaal was het Noord Deurningse vlaggenschip met tien personen compleet, alleen trainer / coach Ruud Veldscholten moest verstek laten gaan. De Mare Volley jongsten brachten de ploeg weer in de race. Een listige driemeteraanval van Jort Johannink viel mooi binnen, 19-16, en opnieuw scherp serveren van Ties Heesink reduceerde het verschil tot 20-19. Een foutserve en een mindere passing van de specialist in het groen Robbin Groeneveld  betekenden 22-19 en de thuisploeg speelde dat handig uit tot 25-21.

Middels een doffe knal van Martijn Lammers voor de 0-1 leek het tweede bedrijf goed aangevangen te worden. Maar de gasten kregen het lastig. De eerste opslagbeurt van Time Out leverde 4-1 op en dat werd rap uitgebouwd tot 10-4, in een fase waarin de Mare Volley aanvallers niet langs het boomlange Time Out blok kwam. Een fraaie driemeteraanval van teamcaptain Luc van Deth, in de tweede set verhuisd van de buitenkant naar de diagonaal, liet het er bij 11-7 weer wat beter uit zien. Maar de thuisploeg stoomde via 17-10 door naar 21-13. De gasten knokten zich weer wat dichterbij tot 22-16, hetgeen in de aantekeningen to to op papier bracht. Ofwel: een time out van Time Out. Martijn Lammers zorgde met een zeer geslaagde molenwiekslag voor het 17e punt, bij 25-18 was het gebeurd.

De 0-5 in de derde omloop noopte opnieuw tot to to. Roel Westemeijer had met zijn kenmerkende scherpe sprongopslag gezorgd voor de dertig seconden pauze. De gasten konden er niet van genieten, want na de eerste opslagbeurt van de formatie uit Diepenheim  was het al weer 7-5. Het verschil liep via 11-8 en 14-9 rap op naar 18-10. Sterke opslagbeurten van Luc van Deth, 18-14, en Michiel Westerhof leverden 23-21 op. Een tactische bal in het driemetervak bracht de 25-22 setwinst en 3-0 voorsprong; dus wedstrijdwinst.

De aansporingen om er in de bonusset nog voor te gaan, werden rap de kop in gedrukt. De eerste voorsprong voor Time Out was bij 4-0, hetgeen via 7-1 werd uitgebouwd tot 9-3. Jort Johannink liet tussendoor nog wel van zich horen middels een score aan de buitenkant (7-2), een blok (7-3) en een opslagserie tot 10-7. De achterstand liep weer op tot 13-7, waarna  Michiel Westerhof serverend de gasten liet terug komen 14-11. Eenzelfde scenario bij 22-15, welke door Mart Willemsen tot 22-19 werd gereduceerd. Ook in de bonusset was de eindsprint van Time Out doeltreffend: 25-20.

Ergens was dit wel een puntloze nederlaag die voldoening gaf. Natuurlijk voelt een puntloze nederlaag nooit lekker aan, en van het hele Corona protocol werd ook niemand vrolijk. En hoewel er over de hele linie dingetjes beter hadden gekund, is de conclusie gerechtvaardigd dat Tuincentrum Oosterik / Heren 1 maximaal tegengas heeft gegeven tegen een kwalitatief hoogwaardige tegenstander.

Het fake news dat rond gaat, bericht dat alle wedstrijden vanaf komend weekeinde geen doorgang kunnen vinden. Als het inderdaad fake news is, dan speelt de Mare Volley ploeg gewoon komende vrijdag 9 oktober tegen de vierde afvaardiging van Twente ’05. Welkom bent u helaas niet, ook in de Mare heerst een Corona protocol, dus u moet het maar doen met al dan niet fake news op deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>