Get Adobe Flash player

Oosterik / Heren 1 na twee wedstrijden koploper

Het zegt helemaal niks, maar het is een momentje. Zoals elke FC Twente supporter een screenshot maakt van de ene dag dat de rode furie een dag koploper is, zo wordt ook het weekje lijstaanvoerderschap van Tuincentrum Oosterik / Heren 1 bejubeld en gevierd. In de eredivisie is het genieten van de tijd dat het Twentse ros de koppositie mag bekleden, tot het moment dat die andere boeren uit Eindhoven dan wel de hoofdstedelijke arrogantie de macht weer overnemen. En dat is precies het gevoel bij het Noord Deurningse vlaggenschip. Het is niet aannemelijk dat de ploeg na 22 wedstrijdronden, als Corona niet wederom het seizoen vroegtijdig beëindigd, nog staat waar het nu staat en daarom werd de bankpas van de vereniging nog maar eens misbruikt om aan het goede gevoel uiting te geven. Maar aan de koppositie is niets af te dingen: een fenomenale seizoensstart in eigen de Mare tegen het sterke Polstars en in de tweede ronde de volle vijfpunter in een vroege zaterdagmiddagwedstrijd; het zijn ongekende tijden.

Teamfoto 1

 

 

 

 

 

 

Ieder zijn ding; smaken verschillen. Er is blijkbaar een markt voor mensen die Sky Radio kunnen waarderen, net zoals er een station kan bestaan dat de hele dag nieuws uit zendt, piratenhits door de ether schalt of dance in allerlei vormen naar de luisteraar slingert. De massa beschouwt jaar in jaar uit “Bohemian rhapsody” als muzikaal orgasme, vlak voor op 31 december de kurken knallen is dit traditioneel het sluitstuk van de Top 2000. Niets mis mee. Helemaal niets mis is het eindschot op 30 oktober middels “Black” van Pearl Jam, de onverwoestbare koploper van de Kink 1500, hetgeen dan weer minder voor de massa is. De top tien van 2019:

1          Pearl Jam                                         Black

2          Foo Fighters                                    Everlong

3          Muse                                                 Knights of Cydonia

4          Nirvana                                            Smells Like Teen Spirit

5          Rage Against The Machine          Killing in the Name Of

6          Metallica                                           Master of Puppets

7          the Cure                                           A Forest

8          Queens Of The Stone Age                       No One Knows

9          Editors                                               Papillon

10       Killers                                                Mr. Brightside

De stembus voor de Kink 1500, want de lijst wordt bepaald door de stemmers, is geopend vanaf maandag 28 september. Als je niet tot de groep behoort die Meatloaf, the Eagles en Queen de perfecte afsluiter van het kalenderjaar vindt, dan kun je vanaf maandag 28 september mede bepalen hoe de Kink 1500 eruit gaat zien middels het stemmen op 30 van je favoriete songs. Doe er al dan niet je voordeel mee.

Het zijn ongewone Corona tijden. Op zaterdag 7 maart werd de laatste wedstrijd gespeeld in de competitie die nog lang niet geklaard was, maar onmiddellijk ten einde kwam. Tuincentrum Oosterik / Heren 1 begon het seizoen “gewoon” traditioneel half augustus met de eerste training. In het verleden werd in de aanloopfase naar de competitie twee keer per week getraind; dit jaar niet. De traditionele vierkamp bij Flevoll kwam te vervallen en ook de vierkamp Mare Volley / DeVoKo Heren 1 en 2 en SetDeko is na één editie ten grave gedragen. Het was een groot vraagteken hoe het Noord Deurningse vlaggenschip er voor zou staan na een half jaar Corona pauze. Oefenwedstrijden moesten antwoord geven. De eerste oefenpot bij Esch Stars werd een wat matige bedoening die meer vragen opriep dan antwoorden gaf. De beide oefentesten tegen de routiniers van DeVoKo Heren 2 brachten wat meer inzicht en bij eersteklasser Set Up Heren 2 deed de Mare Volley ploeg heel aardig mee.

Ondanks het halve jaar zonder volleybal en de korte oefencampagne werd het seizoen met gematigd optimisme tegemoet gezien. Het gevoel was goed, voor wat gevoel waard is, de ploeg gaf de indruk verder te gaan op de weg die begin maart ophield. En dat was een juist spoor. Dat goede gevoel werd vertaald in een prima openingswedstrijd in eigen de Mare tegen het sterke Polstars. Polstars was op vrijdag 28 februari 2020 de laatste tegenstander in de Mare geweest voor de algehele lockdown, en nam alle vijf punten mee naar Bentelo. Toevalligerwijze werd Polstars na de Corona-pauze de eerste tegenstander in de Mare. De 3-1 winst van de Mare Volley ploeg mag een regelrechte sensatie heten.

Het was zaak het goede gevoel niet te laten wegglijden in de eerste wedstrijd buitenshuis. Er waren zeker redenen om aan te nemen dat een zeperd tot de mogelijkheden zou gaan behoren. De gasten moesten het zonder passer / loper Michiel Westerhof en mid Peter van Deth doen, die vanwege een vriendenweekeinde afwezig waren. Het betekende dat de ploeg met zeven veldspelers en een libero op pad gingen; geen echt ruime jas. De locatie was de Pathmoshal te Enschede. En daar was op zich niets mis mee, maar wanneer het gewoonte is om alleen te spelen in een niet al te ruime zaal dan kan het lastig zijn om in een grote hal met vier velden en veel kabaal te moeten aantreden. En dan was er nog een dingetje van het aanvangstijdstip van 13:00 uur. Mare Volley is nu bezig aan het tiende seizoen en de vroege zaterdag is minder een dingetje dan het vroeger was, maar het blijft immer wat ongemakkelijk.

De beginfase leken de bange vermoedens over de lastige vroege zaterdag waar te maken want de scores kwamen tot stand door directe fouten. Martijn Lammers sloeg aan de buitenkant de eerste aanval buiten de lijnen en Mart Willemsen sloeg door het midden de bal buiten het speelveld: 2-0. Via een opslag die eindigde in het net werd het 2-1, Martijn Lammers deed eveneens met een netserve het kadootje retour: 3-1. Aan de buitenkant sloeg Amicitia buiten de lijnen, 3-2, waarna Ties Heesink door het midden het leder eveneens buiten het speelveld parkeerde: 4-2. De 5-2 zou met goed fatsoen het eerste punt van de wedstrijd kunnen worden genoemd, maar de uitleg nogmaals een Mare Volley fout snijdt eveneens hout. Op een rechtdoor geslagen opslag van de Enschedese thuisploeg produceerde de Oosterik / Heren 1 teamcaptain Luc van Deth een afzwaaiende pass richting het vrije veld ernaast. Na de eerste en bepaald niet laatste netfout van een Enschedeëer, wisten de gasten het eerste eigen punt te produceren. Een strakke opslag van de lange tijd sterk spelende Jort Johannink bracht de 5-4 en zijn verdere serie naar 5-8 zorgde voor een soort van doorbraak. Luc van Deth liet 6-11 noteren en een strakke serve van Ties Heesink zorgde voor 7-13. De ruimtelijkheid van de Pathmos leek niet van invloed. Het veld naast de wedstrijd tussen de Enschedese splintervereniging Amicitia en Oosterik / Heren 1 bleef leeg, terwijl een wand tussen de vier velden ervoor zorgde dat een kakafonie aan geluiden achterwege bleef. Het zorgde wellicht voor een ongewild neveneffect: de Enschedese thuisploeg liet zich op wat onderlinge frustraties na nauwelijks horen, waardoor de Noord Deurningse gasten een beetje bedremmeld en met de handrem erop bleven spelen. Kwalitatief waren de gasten eigenlijk wel een paar klassen beter, maar de Oosterik formatie had moeite om dit in de score uit te drukken. Deels door eigen kleine series van fouten, maar vooral ook door de kwaliteit die Amicitia wel in grote mate had namelijk het positioneel goed staan. Geregeld moesten de gasten meerdere keren een aanvalsopbouw opzetten om tot een enkel punt te komen; steeds hield een Amicitia ledemaat de bal van de vloer en werd het leder weer over het net getransporteerd. Dat klinkt misschien als een aantrekkelijke wedstrijd met lange rally’s en katachtige reddingen, maar dat was het niet. De thuisploeg wist weliswaar de posities goed te bekleden, maar bij de heren op zekere leeftijd ontbrak het aan beweeglijkheid en technisch was het geregeld een rommeltje. Na de 7-13 wisten de gasten de spanning er weer in te brengen door de Enschedese ploeg tot 12-14 terug te laten komen door onder meer een netfout, een afketsende pass en een in het net geslagen middenaanval. Op achterover sloeg Martijn Lammers lekker binnen voor 12-15, hetgeen de opmaat bleek voor een snelle eindsprint. Via 13-17 liep het verschil op naar 15-22. Ties Heesink sloot de openingsset af middels een ace via de netband: 17-25.

De 1-0 in de tweede omloop was een niet alledaagse: een afketsende pass van de specialist in het groen Robbin Groeneveld. Martijn Lammers serveerde tot 1-3, maar in een stroeve fase moesten de gasten Amicitia bij 6-6 weer naast zich dulden. Twee scores door het midden, achtereenvolgens Mart Willemsen en Nick van Deth, zorgden voor een puntje voorsprong bij 6-7 en 8-9. En plots banjerden de gasten met zevenmijlslaarzen door het vervolg van de set. Jort Johannink forceerde wederom de doorbraak door naar 11-15 te serveren en zijn netserve leverde het 12e punt op voor de thuisploeg. En daar bleef het bij. Aanvoerder Luc van Deth nam op 12-15 serverend over en maakte pardoes de set uit. De teamcaptain liet één direct punt uit een ketspassing noteren en zag Amicitia vooral moeizame passings afleveren waar aanvallend geen vervolg aan kon worden gegeven: 12-25.

Het was de fase waarin de Amicitia spelers geregeld verwijten naar elkaar slingerden en de thuisploeg gaf de indruk het verzet te staken. Maar de gasten verzuimden om de trekker over te halen. Tot 5-3 verliep het weer uitermate stroef, waarna Luc van Deth serverend nog eens een duit in het zakje deed door de 5-3 achterstand om te toveren in 5-8 voorsprong. Roel Westemeijer serveerde bij 7-12 redelijk ruime marge. Die er ook zo weer af was, onder meer door een dipje bij Luc van Deth die aan de buitenkant drie keer op rij achter de achterlijn sloeg. Bij 15-15 was balans bereikt, hetgeen tot 20-20 aanhield. De lastige sprongopslag van Roel Westemeijer bracht redding, alhoewel de klappen in het midden bijzonder bij droegen aan de serie. Harde knallen van Nick van Deth zorgden voor het 23e en 24e punt. Roel Westemeijer maakte het zelf af en net als in de openingsset gebeurde dat middels een ace via de netband: 20-25.

In de bonusset liep het verschil gestaag op en was de spanning uit de wedstrijd. Amicitia kwam door een netfout voor de laatste keer op voorsprong. Na de 1-0 serveerde Roel Westemeijer naar 1-3 en een enorme poeier van Nick van Deth hield dit verschil vast bij 3-5. Jort Johannink maakte er 4-7 van en een ultrakorte tactische bal van Martijn Lammers bracht de 6-11 op het bord. De hoofdrol was daarna nogmaals voor Martijn Lammers, die naar 8-18 serveerde. Roel Westemeijer zorgde met een direct punt uit de opslag voor het slotakkoord van de gasten: 16-24. Amicitia deed zelf het licht uit door de laatste aanval in het net te slaan: 16-25.

Standtechnisch is de Heren 2e klasse B nu al een rommeltje. Harambee moet nog aan het seizoen beginnen, 8 ploegen hebben één duel afgewerkt en slechts drie teams zijn beide speelronden in actie geweest. Twee van die drie ploegen hebben 7 van de 8 gespeelde sets gewonnen, en Tuincentrum Oosterik / Heren 1 mag zich op basis van totaal aantal punten voor en tegen koploper noemen. Komende vrijdag wacht de enige tegenstander met een honderd procent score, namelijk één vijfpunter, zijnde Time Out Heren 2. Het zijn statistieken die op dit moment niets zeggen, aanstaande vrijdagavond zal als Corona niet weer spelbreker wordt blijken hoe de verhoudingen liggen.  De eerstvolgende thuiswedstrijd is een week later: vrijdagavond 9 oktober om 20:00 uur komt Twente ’05 Heren 4 langs in Kulturhus de Mare.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>