Get Adobe Flash player

Mare Volley Heren 1 loopt Wevo onder de voet

Op vrijdag 6 maart moest Tuincentrum Oosterik / Heren 1 in de karakteristieke “oude” zaal in Weerselo het opnemen tegen de lijstduwer aan de onderkant. Het treffen bij de nummer laatst is stevig ingeklemd tussen een drietal wedstrijden tegen sterke tegenstanders waar de puntenoogst vermoedelijk niet groot zal zijn. Het was zaak om de Weerselose routiniers punten te ontfutselen, en de maximale buit was daarvoor zeer welkom; een must eigenlijk. Maar in eigen de Mare werd de heenwedstrijd in november 2019 uitgesmeerd over vijf sets. Het Noord Deurningse vlaggenschip moest het in Weerselo beter gaan doen dan in eigen de Mare, en de statistieken uit de bijna tienjarige Mare Volley historie wezen uit dat de gasten voor een bijna schier onmogelijke opdracht stonden. In praktijk bleek de opdracht allesbehalve schier onmogelijk. De Oosterik formatie hield bewonderingswaardig knap gas op de lollie en veegde de vloer aan met de Wevo routiniers. Bij aanvang van het derde bedrijf verslapte de concentratie wat. Nadat een serie sprongopslagen de forse 13-6 achterstand had weggewerkt, stoomden de gasten in vol ornaat door naar een dubbeldikke 0-4 winst middels 9, 11, 19 en 10 tegen 25.

Teamfoto 1

 

 

 

 

 

Na de carnavalsperikelen stond een wedstrijd in eigen Kulturhus de Mare gepland tegen Polstars, net als Tuincentrum Oosterik / Heren 1 een recent verleden in de eerste klasse. Of de dwaze dagen de bepalende invloed waren werd niet helemaal duidelijk, maar het Noord Deurningse vlaggenschip leek ritme te ontberen. Legio kansen om de eerste en tweede set in winst om te zetten, werden met merkwaardige fouten om zeep geholpen. Dat waren twee aardige bonuspunten geweest. Maar goed: het mocht niet zo zijn. Met de eerste puntloze nederlaag van dit lopende seizoen in eigen Kulturhus de Mare kwam de Oosterik formatie terug op de tiende plek van de tweede klasse, welke normaliter een verlenging van het seizoen in houdt. De volgende thuiswedstrijd is tegen de sterke koploper Havoc en dan mag een enkele setwinst al een daverende stunt heten. De wedstrijd erop is uit in avonturenpark Hellendoorn en ook dat belooft een zware kluif te worden. Om de ongewenste verlenging van het seizoen te voorkomen moet er in elk geval goed gepiekt worden op de juiste momenten: in de afsluiting van het seizoen op vrijdag 17 april tegen Rivo 3, al is het hopen dat de kaarten in voordelige zin dan al geschud zijn, en vooral op vrijdag 27 maart thuis tegen Esch Stars en vrijdag 6 maart uit bij Wevo 2. Het klinkt wat berekenend en dat is het eigenlijk ook. Reden is dat de Mare Volley ploeg nog twee duels achter loopt bij de concurrentie en daardoor wat calculerend punten moet zien binnen te harken.

Zo calculerend en simpel is het natuurlijk niet; de praktijk blijkt altijd weerbarstiger. De concurrentie behaalt ook her en der bonuspunten en bovendien spelen verschillende laag genoteerde ploegen nog tegen elkaar. En dan moeten de gecalculeerde punten ook nog gehaald worden. Uit bij Rivo 3 werd met 3-1 verloren, bij nummer eennalaatst Esch Stars liep de Noord Deurningse hoofdmacht tegen een knetterharde 4-0 nederlaag op en in eigen de Mare tegen Wevo 2 werd moeizaam een 3-2 winst geboekt. En moeizaam mag dan een flink understatement heten. Destijds, november 2019, werd geconcludeerd dat winst na vijf sets op Wevo 2 voor de poorten van de hel was weggesleept. In het  Noord Deurningse honk kwam de thuisploeg op 1-2 achterstand, en leek met grote achterstand in het vierde bedrijf op een enorme domper af te stevenen. Een lange serie sprongopslagen van serveerkanon Roel Westemeijer bracht op het juiste moment redding, waarna ook de barrage van de vijfde set in winst werd omgezet.

Allereerst nog even de stand voorafgaande het treffen in ’t Trefpunt te Weerselo:

6          Flevoll                                   16       39

7          WVC Volley 2          18       36

8          Devoc 2                     16       34

9          Rivo Rijssen 3         17       32

10       Mare Volley 1           15       30

11       Esch Stars 1             17       24

12       Wevo 2                      16       16

 

Wevo 2 had als meest recente wapenfeiten puntloos verlies tegen runner up WVC Volley 2 en de nummer vijf SVH, waardoor degradatie uit de tweede klasse alleen theoretisch nog te voorkomen is. Of dat wat uitmaakt voor het op zich niet al te beste perspectief voor Oosterik / Heren 1? Eigenlijk niet. De Weerselose routiniers blijken nog altijd wat gif in het lijf te hebben en wensen in eigen zaal niet als kanonnenvoer te dienen. Voor de Mare Volley ploeg gold dat het een beter resultaat moest halen als de 3-2 winst in eigen huis in november 2019. Om dat als onmogelijk te betitelen gaat wat ver, maar in de bijna tienjarige geschiedenis zal de kans dat tegen eenzelfde ploeg een beter resultaat buitenshuis werd behaald dan in de Mare tussen de nul en tien procent liggen. En Wevo had zich versterkt met iemand die in elk geval genoeg van het spelletje weet: Dames 1 trainer Gerjan Heerkes. Dat heet iemand te zijn met een staat van dienst: voor het eerst in de geschiedenis speelt Wevo Dames 1 eerste divisie en heeft er als debutant een hele knappe tweede positie in weten te bereiken. Zijn pupil Carine Elferink, de hardhitter uit Dames 1 die in deze herenwedstrijd de leidsvrouw mocht spelen, legde uit dat Gerjan Heerkes bij Heren 2 was gaan ballen “omdat hij nodig moest afvallen”. Gezien de bolling in het wat te strakke wedstrijdshirt zat daar een kern van waarheid in. Maar ja, een wedstrijdje ballen en achteraf concluderend dat de beweging naar een bal toe nogal een uitdaging is, en dit wegwerken met een paar liter bier gaat de bolling in wedstrijdshirt niet verhelpen. Eeeuh ja; dit is een conclusie uit eigen ervaring.

Het was geloof ik niet zo handig om het over de Dames 1 trainer te hebben; hij staat onder een andere naam op het digitale wedstrijdformulier. Hulde aan de volleybalbond die met de verenigingen meedenkt: sinds de invoering van het digitale wedstrijdformulier is het een stuk gemakkelijker om gastspelers mee te laten doen. Gelukkig is het niet meer nodig om een kopie spelerskaart aan te vragen en daar een andere pasfoto achter te plakken, of op andere wijze met spelerskaarten te rommelen. Oei, dit was geloof ik ook niet zo’n handige opmerking. Of dat rommelen ook uit eigen ervaring komt laat ik verstandigerwijze maar even in het midden.

Het was een wat raar beeld. Bij het inslaan leek de trainer telkens naar zijn speelster Carine te zoeken, alsof hij bevestiging nodig had. Zo van “zie je nu wat opa naar jullie toe predikt, ook nog wel zelf in praktijk kan uitoefenen?”. Maar goed, het kan best zijn dat ik dingen heb gezien die er helemaal niet waren. Degene die vermoed met een schizofrene wedstrijdverslaggever van doen te hebben, kan ik eigenlijk geen ongelijk geven.

Het was wel duidelijk dat Wevo Dames 1 trainer ritme miste, bij het inslaan eindigde alles in het net. Na de vijfde keer keek hij vertwijfeld of het net niet een meter te hoog hing. Dat in het net slaan gold ook voor veel van zijn medespelers; er kwam eigenlijk niet al teveel over het net. Maar goed, net als het bij jonge ploegen geen zak zegt wanneer ze met het inslaan de ballen er dik in pompen zegt het ook niet veel wanneer routiniers er met het inslaan nog niet al te veel van bakken.

Maar in dit geval stiekem wel. De eerste score van Wevo was pas op 5-13. Nou ja; score: eigenlijk was ook dit een foutje van de gasten. De buitenaanval kwam nu wel over het net, maar was eigenlijk best gemakkelijk te pareren. De man in het groen Robbin Groeneveld en passer / loper Martijn Lammers keken elkaar net iets te lang vertwijfeld aan, waardoor het leder tussen hen inviel. Laten we voor die 5-13 score de credits maar aan Wevo laten.

Het verliep niet alleen gemakkelijk, maar totaal onverwacht. Er waren redenen genoeg om te bedenken waarom een winstpartij in Weersel lastig zou worden. Druk misschien, winst was vereist. De uitresultaten zijn zwak, de 3-2 winst thuis op Wevo kwam uit volkomen achterstandpositie. De generale repetitie tegen Polstars leek door gebrek aan ritme een slechte. Alhoewel de selectie ruim genoeg is, is het ontbreken van Huub Oude Griep toch wat jammer. Hij staat al weken aan de kant vanwege een slecht huwelijk tussen de ski en de aprés-ski.

De meeste problemen lossen zichzelf wel op. Zoals gebrek aan ritme. Vanaf de vorige wedstrijd tegen dat Polstars tot einde competitie op 17 april mogen de Mare Volley heren elke vrijdag aan de bak, zelfs Goede Vrijdag is geen uitzondering.

Gebrek aan ritme was er in de wedstrijd bij Wevo geenszins. De gasten zetten de Weerselose routiniers onder hoogspanning en namen twee sets lang geen gas terug. Stiekem was het best fenomenaal hoe knalhard het Noord Deurningse vlaggenschip zich door de eenzijdige wedstrijd heen denderde. Wevo Heren 2 deed in veel denken aan het voormalige Mare Volley Heren 2, zowel in leeftijd als routine als bolling van de wedstrijdshirts. Mare Volley Heren 2 heeft het de hoofdmacht in de gezamenlijke training vaak lastig kunnen maken met scherp serveren en gewiekste prikballen. Maar in de laatste paar seizoenen kwam de kentering, en werd het Noord Deurningse Heren 2 geregeld vernederd, afgeslacht en scheel getikt. En nu Mare Volley Heren 2 onder het genot van Weizen bier en chicken wings ter grave is gedragen, heeft Wevo Heren 2 voor deze gelegenheid de honneurs waargenomen. Tot aan de 5-13 waren het slechts Oosterik / Heren 1 scores en een enkel Oosterik / Heren 1 foutje welke voor beide ploegen de punten binnen brachten.  Roel Westemeijer tikte met zijn sprongopslag de 0-3 aan, waarbij een langere serie werd voorkomen doordat Mart Willemsen in het midden volkomen vrijgelaten de bal buiten de lijnen sloeg: 1-3. Martijn Lammers besloot een prachtige serie opslagen met een ace bij 1-8, waarna een netfout van Roel Westemeijer voor het tweede Weerselse punt zorgde. Na de reeds gememoreerde 5-13, zorgde een op stoom zijnde Martijn Lammers met knallen aan de buitenkant voor vier punten achter zijn naam. Het is me eigenlijk altijd een raadsel geweest waarom er punten achter een naam worden gezet, en niet ervoor of er tussenin. Martijn “vierpunter” Lammers, klinkt veel beter toch? Maar goed, dit even terzijde. Scherp serveerwerk van Peter van Deth en de tweede tactische bal van Mart Willemsen, die blijk gaf van groot spelinzicht, kort achter het blok liet 8-21 noteren. Martijn Lammers serveerde 8-22 binnen en gooide daarna zijn sprongserve erin, waarmee hij de 8-23 binnen ranselde. Dat kon natuurlijk maar één keer goed gaan, waarmee Wevo het negende punt kreeg bijgeschreven. Michiel Westerhof, die aardig wat werd aangespeeld en ook aardig wat scoorde, sjoemelde aan de buitenkant het 24e punt binnen. Mart Willemsen liet het volgen door een opslag waarop Wevo een ketser produceerde, en daarmee kwam de wat onwerkelijke 9-25 op het ietwat vervalste digitale wedstrijdformulier.

Het zal ook wel een schizofrene gedachte zijn, maar de sprongserve voor 8-23 is in mijn hoofd het begin van het einde. Jeugdige overmoed die afgestraft wordt. Daar was geen sprake van. Na de openingsserve in de tweede doorgang van Wevo nam Oosterik / Heren 1 over, en serveerde Martijn Lammers zonder  jeugdige overmoed de 0-4 binnen. Na de 1-6 door Mart Willemsen werden de gasten wat slordiger hetgeen 4-8 tot gevolg had, en na de 4-11 zorgden wat foutjes voor 7-11. Die 4-11 was tot stand gekomen door een knoepersharde aanval door het midden van Peter van Deth, 4-9, gevolgd door een dik blok van dezelfde Peter van Deth. Met een lastige opslag zorgde Michiel Westerhof voor 4-11. Na het kleine dipje tot 7-11 ging het vervolgens weer onwezenlijk hard. Martijn Lammers zorgde met een dikke opslagserie, waarin inbegrepen een ace en een direct punt door een ketser, van 9-14 tot 9-19. Mart Willemsen, met nogmaals dezelfde prachtige tikbal kort achter het blok, liet 10-20 aantekenen als ook de 10-22 middels zijn serve. Met servegeweld werd ook de set afgesloten. Teamcaptain Luc van Deth slingerde wat fraaie exemplaren de lucht in en wist daarmee de 11-24 en 11-25 neer te zetten.

Er was geen sprongserve aan te pas gekomen, maar in het derde bedrijf leek er wel degelijk sprake van jeugdige overmoed; of onderschatting. Alle drie de wissels aan Mare Volley kant werden ingebracht, terwijl aan Weerselose kant spelverdeler René “Piet” Banierink op de bank werd gehouden. De spelverdeling bij de thuisploeg begon er door de wissel eerlijk gezegd wat bedenkelijk uit te zien, maar gek genoeg kreeg de Weerselose buitenkant  het virus te pakken, alhoewel dat ook weer een gek statement is middenin het tijdperk van het Corona virus. Nou ja, een column in de Tubantia bracht de juiste conclusie: het is even wachten op de tijd dat we bij Corona weer gewoon denken aan Mexicaans bier met een schijfje citroen.

Tubantia roepen brengt in mijn ongetwijfeld schizofrene herinnering de schrijfsels van René Banierink naar voren, over het eredivisievolleybal op Twentse grond, Set Up Dames 1 en Eurosped dus. De vraag komt onwillekeurig toch bij me op of hij bij Tubantia ook op de bank is beland. VUT of iets gerelateerds? Of plaats moeten maken voor een jongere generatie? Hoe dan ook: jammer; fraaie verslaglegging van het Twentse volleybal is blijkbaar in ruste.

Wevo leek de wedstrijd te kenteren middels een 10-3 en 13-6 voorsprong. Maar in een wedstrijd laten kenteren heeft Oosterik / Heren 1 een echte baas. Roel Westemeijer zorgde met vier directe punten ervoor dat de 13-7 tot 13-11 verkleind werd, een knal van Martijn Lammers zorgde voor de 13-12 aansluiting. Via wederom de gewiekste tikbal van Mart Willemsen was de eerste voorsprong middels 14-15 een feit. Door een roller over de netband, voor het gevoel leek het een minuut te duren, was het bij 17-17 gelijk. Tot 19-20 bleef het verschil gering. Daarna kreeg de thuisploeg geen punt meer mee, onder meer via een ultrakorte tikbal van Ties Heesink: 19-25.

Thuisploeg Wevo zorgde met twee uitgeslagen aanvallen voor 0-2. Een hele dikke opslagserie van Nick van Deth, met tussendoor een hele korte voor 1-7, zorgde voor 1-10. Daarna was het freewheelend naar het einde van de bonusset. Tussendoor waren er nog wat memorabele hoogtepunten. Nick van Deth sloeg door het midden snoeihard raak voor 6-16, de ace van Roel Westemeijer maakte 6-17, Michiel Westerhof sloeg bijna ongelooflijk hard rechtdoor langs het blok voor 7-20. Martijn Lammers zorgde middels een direct punt uit de opslag, opnieuw een Weerselse ketser, voor 7-21. Op de side out fröbelde de wedstrijd naar het eind: 10-25.

Dames 1 trainer Gerjan Heerkes gaf twee sets lang er blijk van dat kennis en kunde van volleybal niet altijd gepaard gaan. Eerlijk is eerlijk: vanaf de derde set werden er aan de buitenkant nog best wat ingepeerd en wekte de harde sprongopslag ontzag op. Een dag later zag ik hem als coach en Carine Elferink min of meer toevallig nogmaals, nu in Mariaparochie. Nee, niet als stalker van Gerjan en/of Carine; zo schizofreen ben ik dan net weer niet. Gewoon als liefhebber van Twents volleybal op hoog niveau: in een Twentse derby stonden nummer drie Krekkers en nummer twee Wevo tegenover elkaar. Ook in dit geval was het voor nummer twee Wevo geen succesverhaal. Powerwoman Carine werd een paar keer gewisseld, misschien dat het fluiten op de vrijdagavond toch te belastend was geweest. Ow, dit was evenmin een handige opmerking: ik zie nu pas dat Carine als teller in het digitale wedstrijdformulier is ingevoerd en een andere Dames 1 speelster als gerechtigde leidsvrouw is opgevoerd. Nou ja, zolang de wedstrijd voor straf niet hoeft te worden overgespeeld zal het  Tuincentrum Oosterik / Heren 1 worst zijn. Komende vrijdag 13 maart wacht een uitdaging van andere orde: lijstaanvoerder Havoc. Logischerwijze gaat het dan van een vijfpunter terug naar een nulpunter, maar in eigen Kulturhus de Mare weet je nooit of er nog een min of meer gestolen setje in zit. Vrijdag 13 maart zal duidelijk worden of er al dan niet wat in het vat zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>