Get Adobe Flash player

Hallo Corona, dááág seizoen

De organisator van de Nederlandse volleybalcompetities heeft beslist dat het seizoen 2019 – 2020 ten einde is. Het zou kunnen betekenen dat Tuincentrum Oosterik / Heren 1 afsluit op de plek waar het na de laatst gespeelde wedstrijd is beland, en dat zou een op zich prima achtste plek betekenen. Een variant om de eindstand te bepalen hangt blijkbaar ook in de lucht: de stand na de eerste competitiehelft wordt de eindstand. Dan zou het Noord Deurningse vlaggenschip met een plaatsje lager genoegen moeten nemen. De plotselinge lock-down van het seizoen is raar, wat onwezenlijk. Natuurlijk: het staat in geen enkele verhouding met al het leed wat het Corona virus heeft veroorzaakt en nog gaat veroorzaken, maar het blijft raar dat Mare Volley zo plotsklaps en onverwacht geheel ontmanteld is.

Corona bier

 

 

 

 

 

 

 

De tijd is voorbij dat bij Corona de gedachten gaan naar een fris Mexicaans bier, dat met een schijfje citroen door velen als ideale terrasdrank werd gezien. Dat biertje kon op wereldwijde schaal wel eens hetzelfde gebeuren als wat Buckler overkwam toen in een conference Youp van het Hek zijn gal spuwde over de Buckler drinker. Voor wie er te jong voor is om Buckler gekend te hebben: het was één der eerste alcoholarme bieren (van Heineken, uit dezelfde oudheid dat Grolsch hetzelfde deed met Stender). Youp van het Hek nam het genadeloos op de hak en noemde de drinker ervan een Buckler lul. Genadeloze anti-reclame wat het merk Buckler de kop kostte.

Was Corona ook maar gewoon een harde grap uit een conference van Youp van het Hek. Een Google zoekopdracht leert dat vleermuizen het virus bij zich dragen, wat op zich nog niets hoeft te betekenen. Zoals altijd ontstaat de ellende wanneer het domme rund genaamd de mens in het spel komt. De mens jaagt in de jungle op vleermuizen (hoe dan??) en wordt in een openbare omgeving van een dierenmarkt zonder enkele vorm van hygiëne geslacht. De dierenmarkten zijn door de Chinese overheid verboden juist vanwege dit soort problemen, maar dit verbod handhaven lukt niet. Dat klinkt dan weer verdomd Nederlands. De rest niet. Het zou toch heel raar zijn om op de wekelijkse markt bij de poelier tussen de kippendijen en runderlapjes tegen een opengesneden vleermuis aan te kijken.

Ach ja, het internet staat bol van de fimpjes en Corona grappen. Humor blijft een belangrijk medicijn in de tijd van pijn en ellende. Vandaag ging het nieuwsbericht uit dat de zeg maar op een bepaalde bezoeker gerichte website Pornhub beduidend meer bezoekers, eeuh, trekt omdat zoveel mensen noodgedwongen thuis zitten.

Maar nee, grappig is dit niet. Ik merk het in eigen omgeving, omdat ouderen die een bepaalde mate van zorg kregen omdat ze dat nu eenmaal nodig hebben, het met veel minder moeten doen vanwege besmettingsgevaar. Maar dat is weer klein leed ten opzichte van het stadje op nog geen tien minuten rijden: in Ootmarsum viel de eerste Twentse Corona dode en moest de zoon die haar verzorgde eerst getest worden om te weten of hij wel of niet naar de uitvaart van zijn moeder zou kunnen. Soortgelijk leed is er in tientallen families. En dan kan het nog erger, dus. In de Italiaanse hotspot Bergamo, was vandaag als nieuwsbericht te lezen, is het leger ingezet om 60 lijken naar andere plaatsen te transporteren omdat de plaatselijke mortuariums het niet meer konden bijbenen.

Van al het leed dat het Corona virus veroorzaakt, is het stoppen van de Nederlandse volleybalcompetitie een onbeduidende voetnoot. Maar het is vooral….raar. Als sporter werk je toe naar een laatste wedstrijd. Misschien moet er organisatorisch nog wat geregeld worden, Jantje of Pietje speelt zijn laatste wedstrijd en daar hoort een bierpakket bij, is er sportief nog iets te halen of is het middels een paar kilo chicken wings de laatste aanslag op de verenigingskas. Maar lang voor de laatste wedstrijd is het plots over en uit. Geen wedstrijden meer tot 31 maart. Dat niet veel later 6 april wordt. En wederom niet veel later is het helemaal geen wedstrijden meer. In de tussentijd gaat Kulturhus de Mare dicht. Ook geen trainingen meer.

Nu wordt het echt gek. Die unieke Mare Volley humor van die unieke Mare Volley jochies is ook locked down. Bij de laatste training van een seizoen wens je elkaar een fijne vakantie en zo. Wat is dit raar. Corona heeft ons van elkaar losgerukt, zo lijkt het wel. Normaliter komen we elkaar wel tegen in een Doarpse kroeg, maar ja, ook locked down.

De Nederlandse Volleybalbond was er rap bij om allereerst tot 31 maart de competitie stil te leggen, en vervolgens helemaal niet meer te spelen. Dat besluit kwam niet onverwacht. Bij de buren in Duitsland en België was in de dagen ervoor de competitie ook per direct beëindigd. “De leden willen duidelijkheid”, kwam ik ergens tegen als argument. Ik persoonlijk heb er mijn twijfels bij. Waarom niet een paar weken wachten om te kijken of dat ellendige virus nog heerst of niet? Stel dat per 1 mei de zalen geopend zouden kunnen worden, iedereen een weekje de gelegenheid krijgt om een training of meer mee te pakken, er in het weekeinde van 8 mei de competitie weer opgepakt wordt en deze 5 weken te laten duren? Dan zit het er half juni op, nog ruim voordat de eerste regio de zomervakantie gaat vieren.

De NeVoBo gebruikt een wat raar argument om dat niet te doen. “De laatste speelronde van de competities staat gepland op 18 april, terwijl de P/D wedstrijden voor 25 april in het programma staan. Direct hierna begint de meivakantie en vanaf dat moment hebben veel van onze leden andere bezigheden / verplichtingen.” Tja. In januari en februari heerst bij veel verenigingen het carnavalsvirus, wat zorgt voor uitgedunde selecties en verplaatste wedstrijden. Herfstvakantie, wintersport en kerstdrukte op het werk zorgt voor dezelfde taferelen. Geen probleem. Dat is nu eenmaal teamsport, dat er wel eens iemand niet kan omdat hij / of zij wat anders te doen hebben. Dat is ook per persoon verschillend. De één gaat niet naar verjaardagen van directe familie om de training niet te missen, de ander laat al een wedstrijd schieten als de overbuurvrouw van de nicht van een vriendin een feestje geeft. Dat mensen “andere bezigheden / verplichtingen” hebben is van alle tijden. Dan speel je met minder personen, en als er niet genoeg zijn overleg je met de tegenstander om op een andere datum te spelen. Zo simpel is het. Om daarvoor een competitie te beëindigen, is in mijn ogen eerlijk gezegd een zwaktebod.

“Het Eredivisieseizoen duurt t/m uiterlijk zondag 10 mei. Dit biedt, in tegenstelling tot de lagere competities, de kans om een alternatief programma voor te stellen.” Zo stelt de NeVoBo in hetzelfde persbericht. Curieus. Spelers in de Eredivisie worden geacht geen meivakantie te vieren en daarna geen andere bezigheden / verplichtingen te hebben.

Wat zouden redenen kunnen zijn om niet half juni met de competitie te eindigen? Het internationale seizoen? Dat gaat voor de Topdivisie en alle lagere klasse nauwelijks op. Bovendien zijn er al toernooien geschrapt, en zijn zowel de Nederlandse dames als de heren er niet in geslaagd om de Olympische spelen te bereiken. Schooljeugd die examens moet doen? Dat is wel een goeie. Dan zouden misschien de competities voor de betrokkenen, A jeugd denk ik dan, in overleg met de betrokken vereniging wel of geen doorgang kunnen vinden.

Het stopzetten van alle competities door de NeVoBo lijkt mij persoonlijk erg voorbarig, de bond had best een maand kunnen wachten met besluiten over het al dan niet doorgaan. Daarnaast maakt de NeVoBo het zichzelf onnodig lastig door geen besluit te nemen over de eindstand in de competities, maar een aantal scenario’s te noemen en de leden vragen mee te denken. De huidige stand is de eindstand, maar volgend seizoen speelt iedereen op hetzelfde niveau als afgelopen seizoen. Er promoveert en degradeert niemand. Lullig voor onze Denekampse buren van DeVoKo Heren 1, die veel te goed waren voor de eerste klasse en bijna het kampioensfeest konden vieren. Mazzeltje voor derde divisionist Harambee, dat zo’n beetje op punt van degraderen stond maar dit volgend seizoen met een vers blik studenten kan proberen tegen te gaan.

Een alternatief dat door de NeVoBo is gelanceerd, is om de stand na een competitiehelft als eindstand te tellen. Dat klinkt niet eens onlogisch, maar de bond laat het na om uit te leggen waarom het een stand na 11 wedstrijden eerlijker vindt dan een stand na 17 ronden. En zo’n besluit roept ook weer vragen op. Want hoe om te gaan met wedstrijden uit de eerste competitiehelft? Is de stand na de eerste competitiehelft bepalend, en kun je als team dan gewoon pech hebben dat je maar 9 of 10 wedstrijden hebt gespeeld in plaats van 11? Of wordt een wedstrijd die van september 2019 verplaatst is naar februari 2020 meegeteld?

“Denk mee over de competitie-indeling” meldt hetzelfde NeVoBo persbericht. “Je kunt meedenken door je reactie te geven onder dit bericht op Twitter of Facebook. Alle input wordt verzameld, en Je kunt meedenken door je reactie te geven onder dit bericht op Twitter of Facebook. Alle input wordt verzameld, en volgende week wordt er een beslissing gemaakt over de competitie-indelingen voor het seizoen 2020-2021. wordt er een beslissing gemaakt over de competitie-indelingen voor het seizoen 2020-2021.” Dit is toch ook vaag? Als je echt serieus wilt dat je leden meedenken, dan moet je toch concreet zijn? Bijvoorbeeld door te zeggen dat de reacties tot maandag 23 maart worden meegenomen?  “Volgende week” is toch veel te vaag?

Voor Tuincentrum Oosterik / Heren 1 is het jammer dat de competitie niet wordt afgemaakt, maar niet onoverkomelijk. Onder meer door carnaval en voorjaarsvakantie was het een stotterschema: dan weer 1 of 2 wedstrijden spelen, en dan weer een weekeinde vrij. Het knallen was net begonnen. De wedstrijd bij Wevo betekende een opmaat: tot einde competitie zeven weekenden achter elkaar knallen. En knallen deed het bij Wevo zeker. De Mare Volley beweging liep in eigen Weerseloos huis de thuisploeg volledig onder de voet. De volgende ontmoeting zou zijn tegen koploper Havoc in eigen Kulturhus de Mare. Door het treffen in Weerselo was het gevoel goed, voor wat het waard is. Havoc heeft een brok ervaring, kwaliteit en een gebalanceerde selectie. Maar de 18 sets tegen, waarvan vijf in de laatste drie wedstrijden, geven aan dat de lijstaanvoerder niet onoverwinnelijk is. Het Noord Deurningse vlaggenschip had er in elk geval zin in. Misschien had het goede gevoel doorgetrokken kunnen worden naar een setwinst. Of een vijfsetter. Of meer, misschien. We zullen het nooit weten.

Daarna stond de lastige uitwedstrijd bij SVH geprogrammeerd, gevolgd door een thuiswedstrijd tegen nummer eennalaatst Esch Stars. De afsluitende uitwedstrijd zou zijn bij runner up WVC Volley Heren 2, een jonge ploeg die juist aan een sterke serie bezig was. Het seizoen zou worden afgesloten met thuiswedstrijden tegen de nummers drie Saasveldia en tien Rivo 3. Zes wedstrijden zijn er dus komen te vervallen, waarvan vier in eigen Kulturhus de Mare. De NeVoBo zal vast niet terugkomen op de wat rare besluitvorming, dus betekent het einde competitie. Kulturhus de Mare zit dicht, getraind wordt er niet meer. En omdat ook de horeca dicht zit, ligt Mare Volley voorlopig op het gat. Nederland en de rest van de wereld kent heel wat meer problemen dan het op het gat liggen van een team, maar jammer is het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>