Get Adobe Flash player

Mare Volley Heren 1 weet bij kampioenskandidaat niet te stunten

Afgelopen vrijdag 31 januari stond Tuincentrum Oosterik / Heren 1 voor de haast onmogelijke opgave om virtueel koploper VVA in het eigen Albergen punten te ontfutselen. In twee fasen in de wedstrijd wist het Noord Deurningse vlaggenschip het de thuisploeg lastig te maken. Nadat VVA in de openingsset hard weg liep naar 11-3, wist de Mare Volley formatie vooral met tactisch slim gespeelde lobjes zich tot 17-16 te spelen. In de derde doorgang konden de gasten tot 12-14 voorsprong genieten. In beide sets werd de Oosterik ploeg in de slotfase alsnog rap weggezet: 25-19 en 25-17. In het tweede en vierde bedrijf kon VVA een ruime voorsprong tot aan de vijfentwintig puntengrens volhouden. De tweede omloop eindigde in 25-14, na tussenstanden van 9-4 en 13-6, en de bonusset liep via 10-4 naar 25-13. Omdat de andere staartploegen verrassende punten aan hun totaal wisten toe te voegen, blijft het voor de Mare Volley formatie hard knokken om het bestaan in de tweede klasse te verlengen.

Teamfoto 1

 

 

 

 

 

 

Op Brexitdag vrijdag 31 januari twentytwenty stond Tuincentrum Oosterik / Heren 1 voor de meer dan lastige opgave om VVA in het eigen Albergen te bedwingen. VVA staat tweede in de pikorde van de ranglijst, maar is virtueel koploper. De hoofdmacht van Havoc uit Haaksbergen is lijstaanvoerder met vijf punten voorsprong op VVA, maar heeft twee duels meer in de bagage. De cijfers van VVA zijn die van het beste jongetje van de klas. Heel vroeg in het seizoen moest de ploeg uit Albergen de winst aan Saasveldia laten na vijf sets. De overige twaalf wedstrijden, waaronder de uitwedstrijd bij lijstaanvoerder Havoc, werden in winst omgezet. Van de laatste vijf wedstrijden in het eigen Albergen werd slechts een luttel setje ingeleverd; vier leverden een clean sheet van 4-0 op. Min of meer opvallend tussen alle klinkende cijfers was het feit dat VVA in de heenwedstrijd te Noord Deurningen de barrage van de vijfde set nodig had om tot winst te komen. Op diezelfde vijfsetter was de hoop gebaseerd van Oosterik / Heren 1 om te Albergen tot één of misschien meerdere setwinsten te komen. Als alles eens aan Mare Volley kant zou kloppen en VVA de zaak wat zou onderschatten, dan was er wellicht wat mogelijk. Het feit dat de nummer negen met degradatieproblemen na meer dan anderhalf volleybalseizoen zonder winst buiten de muren van het eigen Kulturhus de Mare, plotsklaps in de meest recente uitwedstrijd een 0-4 winst bij elkaar sloeg, zorgde voor een iets minder zorgelijke blik naar de komende uitwedstrijden.

De hoop op een verrassend resultaat hield eigenlijk precies één punt stand. De sprongopslag van Roel Westemeijer bracht de eerste score van de wedstrijd in het voordeel van de gasten, maar de thuisploeg nam over en liep hard weg. De eerste strakke en harde opslagserie van VVA bracht de Mare Volley passlinie in verlegenheid. De specialist in het groen, die te Delden uitblonk in rappe verdedigende actie’s, kon in deze ontmoeting niet de gewenste aanvoer naar de spelverdeler leveren en ook de rest van de passlinie bezweek geregeld onder de grote druk. De eerste opslagbeurt van de thuisploeg stopte bij 5-1, waarna VVA via 8-2 uitliep naar 11-3. De 30 seconden break op die stand bracht blijkbaar nieuw inzicht, want in de voor de gasten beste fase van de match maakten de Oosterik / Heren 1 aanzienlijk meer punten dan de kampioenskandidaat. De gasten deden dit vooral door de aanval net over de lange blokkering te wippen. Daar speelde de bovengemiddelde lengte van de VVA spelers hun parten, want de tactisch geplaatste ballen werden ofwel onberoerd gelaten of getracht met de voet te verplaatsen. Uit het laatste bleek dat de VVA spelers terecht besloten hadden geen lid te worden van de plaatselijke voetbaltrots de Tukkers. Michiel Westerhof zorgde voor de eerste aanvallende score en liet de 11-4 noteren, en middels twee scores van Martijn Lammers werd het verschil verkleind tot 14-9. Mart Willemsen nam even de hoofdrol over en maakte het verschil met een blokkering op de VVA mid, een eigen aanval door het midden en twee opslagpunten minimaal bij 17-16. Het bleek uit het fanatisme van VVA dat het zich niet van de kampioenskoers af wil laten brengen. Wanneer de thuisploeg onder druk kwam en afsprak dat het nu moest gebeuren, dan gebeurde het ook. Het beproefde recept was om dan de set ups naar het midden te sturen. De arme Ties Heesink, die in de tweede en vierde set werd ingebracht, kwam eenvoudigweg een halve meter lengte tekort en werd door het VVA aanvalsgeweld compleet overlopen. De andere drie Mare Volley middens, Mart Willemsen en de breurs Nick en Peter van Deth, boekten incidenteel een blokkerend succesje maar moesten ook voor het grootste deel toezien hoe de midaanvallen vaak snoeihard langs het blok tegen de zijlijn werden geslagen. Twee rake klappen door het midden en een mislukte Noord Deurningse buitenaanval maakten een lastig te overbruggen verschil bij 20-16. Op 22-17 werd Luc van Deth ingebracht in de hoop het gaatje te dichten. Zijn eerste driemeteraanval eindigde in het net en liet de 25-19 stand optekenen.

Dezelfde Luc van Deth liet zijn ploeg in de tweede omloop van een puntje voorsprong genieten met een mooie klap op de achterover. Na de 2-3 zorgde Ties Heesink met een fraaie tactische bal ultrakort achter het blok voor de 5-4 stand. Dat was het wel zo’n beetje voordat VVA weer bij de 25 punten afsloot. Lange opslagseries brachten de gasten uit het lood. Van 5-4 werd het 9-4, en vervolgens stoomde VVA middels 13-6 en 22-13 naar de 25-14 winst.

Peter van Deth had een lastige avond en wist zich nauwelijks langs het lange VVA blok te werken. Op 4-4 in de derde doorgang was één van de spaarzame momenten dat het wel lukte. Een schitterende ace diep achterin van dezelfde Peter van Deth, gevolgd door nog zo’n strakke opslag welke een ketser opleverde, bracht de gasten op 8-10 voorsprong. Tot 12-14 hield het Noord Deurningse vlaggenschip stand. Drie aanvallen door het midden bracht VVA op 15-14. Op 19-17 scoorden de gasten hun laatste punt met een raak blok aan de buitenkant. VVA scoorde nog wel: twee keer wederom door het midden waardoor het 23-17 en 24-17 werd. De overige punten waren fouten van de gasten. Luc van Deth liet zijn opslag in het net verdwijnen en zag zijn driemeteraanval buiten de lijnen spatten. Libero Robbin Groeneveld maakte duidelijk dat hij wel eens betere tijden heeft gekend. Zijn verdedigende actie eindigde tegen het plafond, dat een stuk hoger hangt als in de Mare. Dat werd duidelijk toen na afloop een Mare Volley bal naar beneden gehaald moest worden, welke bovenop een lamp vast was blijven zitten. Verschillende spelers deden met handen en voeten tal van pogingen de bal weer naar beneden te bewegen. Trainer / coach Ruud Veldscholten gaf wel blijk van een uitmuntende vorm van de dag, want zijn eerste zwieper liet de bal van bovenop de lamp naar beneden stuiteren. De wedstrijdwinst voor VVA werd een feit doordat Robbin Groeneveld de bedoeling had om een bal simpel bovenhands naar de spelverdeler te spelen, maar het leder als een gladde aal door zijn vingers liet glippen. Van 19-17 werd het zodoende 25-17 en moesten de gasten zich op de bonusset richten.

Dat lukte niet helemaal. Michiel Westerhof leek ondanks het rappe wedstrijdverloop gek genoeg vermoeid. Twee keer achter elkaar eindigde een bovenhands gespeelde bal buiten het VVA speelveld: 7-4. Hij liet het later in de set volgen met een opslag die nog niet eens de middellijn haalde: 18-13. Tussendoor had Peter van Deth het gat op 10-4 op fraaie wijze verkleind naar 12-9. Na de opslag onder het net door voor 18-13 lieten de gasten het helemaal lopen: 25-13.

De Mare Volley formatie had wellicht een setje kunnen meepikken, wanneer het tot in de puntjes had geklopt. Dat deed het niet. De finesse ontbrak. Het bleek vooral uit de te talrijke verdedigende acties waarbij de bal van de vloer werd gehouden, er vervolg aan werd gegeven maar de bal bij het overspelen toch in het net belandde. Maar verder is de puntloze nederlaag bij VVA geen schande. Het lengteverschil en krachtpatserij van VVA was wat teveel voor Oosterik / Heren 1, zoals dat voor vrijwel alle ploegen uit deze twee klasse iets teveel is.

Komend weekeinde is Tuincentrum Oosterik / Heren 1 weer speelvrij. Het zou prettig zijn wanneer het Noord Deurningse vlaggenschip in de thuiswedstrijd op vrijdag 14 februari tegen nummer vijf Flevoll wat punten aan het totaal weet toe te voegen. Hetzelfde Flevoll dat in de afgelopen speelronde de Mare Volley ploeg flink dwars zat door in Flerings huis onderuit te gaan tegen nummer tien WVC Volley. Ook de nummers 11 en 8 in de ranglijst boekten een overwinning, waardoor de degradatieperikelen voor Oosterik / Heren 1 aanhouden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>