Get Adobe Flash player

Ongekend stuntwerk Mare Volley Heren 1

Meer dan anderhalf volleybalseizoen bleef Tuincentrum Oosterik / Heren 1 verstoken van succes buiten de muren van het eigen Kulturhus de Mare. De meer dan miserabele uitstatistiek is sinds vrijdag 17 januari twentytwenty verleden tijd, en hoe!. Te Delden wist het Noord Deurningse vlaggenschip de volle buit middels een vijfpunter binnen te halen. Toegegeven: de Oosterik formatie begon wat gespannen en geforceerd, maar thuisploeg Devoc hielp een handje middels veel aanvallende fouten. De Deldense thuisploeg wenste dit in de tweede omloop te herstellen en knalde er middels de twee jongelingen hard op los. Maar de Mare Volley verdediging was gedreven en hield ongekend veel van de vloer. Devoc deed er niets voor onder. Het resultaat was een voor tweede klasse begrippen waanzinnige set met ongekende reddingen en superlange rally’s. De gasten bleven met nipt verschil, maar wel terecht, aan de voor hun goede kant van de score. Met strakke opslagserie’s werd Devoc in het derde bedrijf met ruim verschil weggezet. Ook in de bonusset bleven de gasten scherp en kreeg de vijfpunter met overduidelijke setwinst gestalte.

Teamfoto 1

 

 

 

 

 

 

Problemen zijn er om benoemd te worden; les één uit de cursus managerschap. Maar sommige problemen worden kleiner gemaakt dan ze zijn, zodat het zeg maar niet in het hoofd van de betrokkene gaat zitten. Zo zullen personen die in de spiegel kijken en zichzelf de titel nijlpaard toebedelen, zich op relatieplanet melden als iemand met een maatje meer. En nee, dit is niet uit eigen ervaring. Mannen die ‘m niet meer omhoog kunnen krijgen zullen de situatie liever uitleggen dat er af en toe een blauw pilletje geslikt wordt om langer van de avond te genieten. En nee, dit is niet uit eigen ervaring. En in dezelfde lijn wordt in het volleybal de term uitcomplex maar vermeden. Qua psychologie of mentale stoornis zou het gebruik van de term uitcomplex er voor kunnen zorgen dat de spelers met knikkende knietjes in hun vehikels stappen en zich bij voorbaat wijs maken dat er buiten de grenzen van ’t Doarp toch niks te halen valt.

Maar een uitcomplex mag een juiste omschrijving zijn van de collectieve Oosterik / Heren 1 mentale stoornis. De laatste winst dateert uit het kampioensseizoen en is van 23 maart 2018, toen er een vijfpunter werd opgehaald bij de mede Dinkellanders van Wevo 3. De laatste uitwedstrijd van dat seizoen 2017 – 2018, het kampioenschap was toen reeds behaald, ging verloren. Het debuutseizoen 2018 – 2019 in de eerste klasse leverde van de 22 wedstrijden slechts twee winstpartijen op, die beide in het eigen Kulturhus de Mare werden behaald. Buiten Noord Deurningen werd maximaal een setje winst bereikt. Zelfs van de nummer laatst Vrivo, welke op moment van spelen al gedegradeerd was, bleef de winst beperkt tot een luttel setje. Bij terugkeer in de tweede klasse zou alles weer als vanouds worden. Niet dus. Ook in dit seizoen kwam het Noord Deurningse vlaggenschip buitenshuis niet verder dan af en toe een setje.

Toen de piek nog in de boom hing, de Top 2000 naar “Bohemian rhapsody” toe werkte (en tegelijkertijd de Kink 1500 zich opmaakte voor “Black” van Pearl Jam; voor de fijnproevers onder de lezers) en de kerstkalkoen in de oven dreigde aan te branden, eindigde het sportief weinig succesvolle jaar voor Tuincentrum Oosterik / Heren 1. De afsluitende uitwedstrijd werd een domper van enorme weerga. Bij de onderste ploeg uit de ranglijst Esch Stars werd de Oosterik formatie in de openingsset zoek gespeeld, en kreeg het een 4-0 nederlaag aan de broek. Sportief werd wraak genomen in de Mare, waar een week later WVC Volley ook met 4-0 klop kreeg. Een 4-0 nederlaag recht zetten met een stevige 4-0 zege betekent dat er sportief niet veel aan de hand. Maar het uitcomplex was door de Vasserse sof natuurlijk erger dan ooit tevoren. Wanneer er geen setwinst behaald kan worden bij de ploeg die de ranglijst van onderen afsluit , tja, waar dan nog wel? De Oosterik ploeg presteerde, dat is in het volleybal best gewoon, in eigen huis beter als daarbuiten maar het verschil was nog nimmer zo extreem als in dit seizoen.

Dat vraagteken is tijdens het kerstreces ongetwijfeld niet aan bod gekomen. De traditionele vreet en schransdagen zullen meer in het teken hebben gestaan van de vraag wanneer eten we bij de ouders en wanneer bij de schoonouders, of anders praktische problemen welk artikel uit het Mare Volley kerstpakket het eerst aan beurt is (zouden we de enige sportvereniging in het land zijn die kerstpakketten uitdeelt?) dan wel hoe ongeveer met een bak bier in de mik van de Wub terug te komen in huis. En de goede voornemens zullen net als de rest van Nederland bestaan uit gezonder leven, stoppen met roken en afvallen. De puntenpot buitenshuis aanvullen is een nog niet eerder gehoord voornemen. Maar nu de tweede seizoenshelft weer op punt van aanvangen stond, was het wenselijk dit goede voornemen ten uitvoer te brengen. Niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk. Het Noord Deurningse vlaggenschip stond met de huidige negende stek net boven de streep. De Oosterik formatie ontvangt in twentytwenty de topploegen in eigen Noord Deurnings huis, en het dient op vreemde bodem tegen de overige degradatiekandidaten aan te treden. Wanneer de resultaten buitenshuis even pover blijven als in de eerste seizoenshelft, dan loopt de concurrentie weg en is de tweede degradatie op rij bepaald niet ondenkbeeldig.

Hoewel de uitstatistieken een slagingskans van nul procent beloofden, stond er behoorlijke druk op de ketel om te Delden resultaat te halen. Het bleek bij de afterborrel, waarin de specialist in de passing ruiterlijk bekende zenuwen te hebben gevoeld. Zouden daarom wellicht de sportschoenen vergeten zijn in te pakken? Gelukkig zijn mobiele telefoons behalve een bron van ergernis zo af en toe noodzaak. Vriendin lief werd allervriendelijkst verzocht de schoenen even in Delden af te geven, en dat lukte net voor aanvang van de wedstrijd. De zenuwen van de man in het groen verklaart de twee ketsers (nee, het gaat nu niet meer over vriendin lief) in de passing, waardoor de 0-1 voorsprong naar 4-2 achterstand ging. Ties Heesink serveerde met een paar fraaie korte services naar 4-5 en aanvoerder Luc van Deth zorgde vanachter de achterlijn voor 6-10. Door de nog weifelende passing was Devoc bij 10-10 weer op gelijke hoogte. Met Michiel Westerhof bij de serveerlijn en een prachtige verdedigende redding van Luc van Deth liepen de gasten weer uit naar 10-13. De heldendaad van de teamcaptain werd door hemzelf teniet gedaan, door de eerste en tweede driemeteraanval in het net te slaan: 14-14. Het Noord Deurningse vlaggenschip speelde allesbehalve constant en het zag er niet naar uit dat buitenshuis er wat potten gebroken zouden worden. Maar thuisploeg Devoc was niet te beroerd de helpende hand te bieden. De eindfase vanaf 15-16 was veelzeggend. De Deldense ploeg scoorde zelf geen punt meer. De gasten deden het wat dat betreft met drie scores een stuk beter: Luc van Deth sloeg op buiten de 15-17 binnen. De 15-20 was een direct punt uit een ketspassing door de opslag van Martijn Lammers. Michiel Westerhof maakte de openingsset uit met een bovenhands geplaatste bal: 18-25. De eigen scores waren dus nul voor Devoc en drie voor de gasten, en daartegenover stonden de directe fouten: zes voor de thuisploeg en drie voor de Oosterik formatie. De hoofdrol was voor een Deldense buitenaanvaller die drie keer achter elkaar een aanval buiten de lijnen deed belandden, en dat nog een keer herhaalde toen hij op de diagonaalpositie kwam. Vanaf de serveerlijn liet hij dat volgen met een netserve. De Noord Deurningse formatie stelde daar een netserve tegenover, als ook een uitserve en een bovenhands in het net gespeelde bal. Oosterik / Heren 1 bevond zich in de openingsset nog in een wankel evenwicht van aanvallende scores en individuele fouten, maar werd door Devoc in het juiste spoor geholpen: 18-25.

In de tweede omloop bleef het beeld aanvankelijk hetzelfde: de Noord Deurningse gasten kenden sterke fasen met aanvallende en serverende scores, maar wisselden het gretig af met perioden van fouten.  Martijn Lammers serveerde strak naar 0-5, maar bij 4-5 was de thuisploeg al weer achterop. Door zowel Martijn Lammers als Michiel Westerhof werd een bovenhands gespeelde bal in het net gedeponeerd; wat rare weggevertjes. Luc van Deth serveerde naar 6-8 en moest zich op dat punt laten vervangen vanwege een onwillige knie. Vervanger Jort Johannink kwam er wat lullig in met een foutserve, en ook de twee verdedigende actie’s daarna zagen er niet zo goed uit. Maar het herstel was voorbeeldig. Het zag er wat raar uit, alle driemeteraanvallen werden uit stand geslagen, maar het ging strak over het net heen en leverde geregeld een punt op. De gasten zorgden voor een 7-10 voorsprong. Martijn Lammers had daarna het aanvallende vizier even niet op scherp. Zijn drie aanvallende fouten werden wel keurig verdeeld: één in het blok, één in het net en één buiten de lijnen. Het bracht Devoc op 12-10 en vervolgens 14-12, waarna twee opslagen buiten de lijnen de gasten naar een 16-16 gelijke stand hielp. De geroutineerde Devoc mid, die niet zijn beste dag leek te hebben, sloeg de aanval in het net. Huub Oude Griep zorgde met een ace, zo’n lullig tegen de netband komende opslag, voor 16-19. Weliswaar had Devoc met serverende en aanvallende fouten de gasten weer laten terug komen, maar de vergelijking met de openingsset was ver te zoeken. Devoc leek geschrokken van het verlies tegen de lager geklasseerde gasten, en ging er vanaf de tweede doorgang vol in. Met name de twee jongelingen van de ploeg, één in het midden en één aan de buitenkant, wisten het leder hard te raken. De normaliter zwakke achilleshiel van de ploeg zijnde de veldverdediging, wist onder de rake klappen te komen en de ballen van de vloer te houden. Met name de specialist in het groen leverde fantastisch werk af. De libero gaf na de wedstrijd aan geholpen te zijn door de lange en goed gepositioneerde midblokkering van Huub Oude Griep en Mart Willemsen, waardoor het gemakkelijker positie in het achterveld kiezen werd. Maar Devoc leverde eenzelfde verdedigend venijn af. Het zorgde voor schijnbaar eeuwigdurende rally’s, waarbij de Devoc ouderen soms aan leken te bezwijken, en een voor tweede klasse begrippen fabuleuze set. De 17-20 voorsprong voor de Oosterik formatie wist Devoc bij 21-21 te pareren. Ook de 21-23 voorsprong en het setpoint op 23-24 werden door de thuisploeg weggespeeld. De 24-24 werd fel bevochten. Twee vrijwel zekere setpoints voor de gasten werden tenietgedaan door twee keer dubbelfout, vanwege een bal in het veld. Bij de derde bal in het veld stopten de gasten met spelen, terwijl de leidsvrouw het door liet gaan. Ze kreeg wat felle reacties naar zich toe geslingerd. Niet erg sociaal van de Oosterik formatie. De uitleg die eraan werd gegeven, de bal werd direct weggeschopt en was verder niet meer hinderlijk, waardoor drie keer op rij dubbelfout voorkomen kon worden, was plausibel. Bovendien was ze bepaald geen thuisfluiter. In het begin van de openingsset werden de Deldenaren tot twee keer toe afgefloten voor dragen, bij het toucheren van de eerste bal die op tweede klasse niveau en eigenlijk elk niveau tegenwoordig niet meer wordt afgefloten. Maar goed: de Noord Deurningse gasten willen in zo’n moment nog wel eens blijven hangen, en dat gebeurde nu niet. De in de eindfase weer teruggekeerde Luc van Deth rammelde de 24-25 binnen, waarna Martijn Lammers lekker besloot met een ace: 24-26.

Martijn Lammers trok de lijn vrolijk door in het derde bedrijf door van 1-1 naar 1-6 te serveren. Het leek de Deldense ploeg te knakken, waar de beide jongelingen ook wat terugvielen en meer fouten maakten. Ties Heesink serveerde twee aces waarmee de 2-9 tot stand kwam, gevolgd door een hoogtepunt namens Michiel Westerhof die aan de buitenkant loeihard raak sloeg. Goede punten van dezelfde Michiel Westerhof zorgden ervoor dat een wat krappere 9-12 werd uitgebreid naar 11-19. Door enkele opslagen van Jort Johannink was de voorsprong maximaal op 13-23. De thuisploeg knabbelde er wat van af, maar kwam niet verder dan 17-25.

Met de uiterst knappe wedstrijdwinst op zak, kon het verloop van de bonusset vooraf ingetekend worden. De minder gemotiveerde gasten zouden die wat jammerlijk aan Devoc laten. Maar blijkbaar had het praatje over het belang aan het eind van dit seizoen van dit extra puntje de juiste uitwerking.  Michiel Westerhof sloeg dwars door het blok voor 6-8 en hielp daarmee Roel Westemeijer aan opslag. Die gaf, geholpen door twee scores van wederom Michiel Westerhof, pas af op 8-15. De thuisploeg counterde nog tot 11-15, waarna het Noord Deurningse vlaggenschip weg liep tot 11-22. Met een dikke 14-25 via een strakke opslag van Jort Johannink werd ook de bonusset in winst omgezet.

Nou, dat was nog eens stuntwerk uit onverwachte hoek. Daar past een opmerking bij vergelijkbaar na een periode van veelvuldig oefenen en een lange bevalling die leiden tot de geboorte van de eerste kroost: hij was zeer gewenst. Als cadeau werd de bonus in de stamkroeg uitgekeerd in de vorm van 100 chicken wings, die lieten zich net zo lekker smaken als de vijf punten.

Of het uitcomplex daarmee verleden tijd is en dit de grote doorbraak is geweest, valt niet te voorspellen. Het vooruitzicht op setwinst in de eerstvolgende uitwedstrijd bij virtueel lijstaanvoerder VVA, de ploeg uit Albergen staat twee punten achter op de koploper met een wedstrijd minder, is niet bijster groot. Aan de andere kant kan Tuincentrum Oosterik / Heren 1 zonder druk naar Albergen en is het enige wat gevraagd wordt een lekker niveau te halen. Daarvoor zit in principe een thuiswedstrijd en wel komende vrijdag 24 januari, maar het kan zijn dat deze pot volleybal verplaatst gaat worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>